Seksualitet og parforhold
Under et kræftforløb kan man miste lysten eller evnen til sex. Ofte skal man finde hinanden som partnere igen og måske nytænke måder at være sammen på for at bevare intimiteten.
Når sexlivet ændrer sig
Det kan sætte en masse tanker i gang hos begge parter og være en kilde til stor frustration, hvis sexlivet ikke fungerer.
Efter et kræftbehandlingsforløb kan nogle have tanker om, at de ikke er attraktive, hvilket kan gøre dem kede af det. Det kan føre til tanker om ikke at være god nok, være skyld i at kroppen ikke fungerer, som den gjorde og også have tanker om at svigte både sig selv og en eventuel partner.
Nogle undlader at lægge op til samvær, intimitet og sex, både for at skåne sig selv for en afvisning og også for ikke at svigte sin partner ved ikke at kunne gennemføre et intimt møde som tidligere.
Det kan også være den raske partner, der holder sig fra at invitere for ikke at lægge pres på og også for at skåne sig selv for en afvisning. Det kan betyde, at begge parter har et uforløst behov for mere nærhed og intimitet, som ikke bliver indfriet, hvis det ikke bliver italesat. Det bliver ofte et tab for begge.
Tanker om en ændret krop kan fylde meget
Det er forskelligt, hvordan kroppen ser ud og opleves efter en kræftbehandling. Både operation, stråler og medicinsk kræftbehandling kan sætte sine spor. Det betyder for nogle mennesker, at de har brug for tid til at blive fortrolige med kroppen.
Mange partnere beskriver, at de stadig har lyst til den nærhed og intimitet, der er forbundet med at være sammen seksuelt, både under og efter et kræftforløb.
Det er vigtigt at forsøge at stole på sin partner og lytte til, at vedkommende stadig synes, at du er dejlig og begærer dig. I begyndelsen kan det være vanskeligt at give sig hen. Måske fylder tankerne om de fysiske forandringer meget for dig. Det kan kræve øvelse at opnå den fysiske tillid, som tidligere har været imellem jer.
Tal sammen om jeres forventninger
Når man har fået kræft, kan man i kortere eller længere perioder miste lysten eller evnen til sex, også i tiden efter kræft. Du er måske hurtig til at afvise kropskontakt, fordi du tror, at det er optakt til samleje, som du ikke har lyst til.
På samme måde kan man som partner også være bange for at tage initiativ til sex eller gøre den anden fysisk ondt ved at forsøge samleje.
Hvad der var dejligt og livgivende før, kan virke modsat nu. Måske oplever du, at en berøring minder dig om din behandling. Selvom det kan være svært, er det vigtigt, at I som par forsøger at tale og kommunikere om, hvad I oplever.
Prioritér jeres tid sammen
Mange oplever, at der er mange praktiske ting, der skal håndteres under et kræftbehandlingsforløb. Det kan for nogle betyde, at der ikke er så meget overskud til at være sammen som par. Det er forskelligt, hvordan det har været tidligere, og behovet for at prioritere tiden sammen kan være anderledes nu end før.
Mange par har glæde af at sætte tid af til at være sammen. Tid I kan bruge på at sunde jer efter behandling/sygdom. Måske har I brug for at få talt forløbet igennem eller for bare at være sammen og tænke på noget helt andet end sygdom.
Tid sammen som par kan minde jer om, hvorfor netop I to er sammen, hvad der binder jer sammen, og hvad I glædes ved i hinandens selskab. Det er kun jer som par, der ved, hvad det gode liv er for jer, og hvad der giver mening lige nu.
Det er vigtigt, at I sammen finder ud af, hvad I har lyst til, og hvad der gør jer stærke sammen.
Det kan være en hjælp at nytænke sexlivet
Der er ingen rigtig eller forkert måde at have sex på. I skal finde den måde, der passer til, hvad I har lyst eller evne til. For nogle par fungerer det bedst, når lyset er slukket, eller når en del af kroppen er dækket til med noget tøj.
Andre par aftaler, at man bruger seksuelle hjælpemidler (f.eks. en vibrator) eller bruger hånden og munden.
Selvom det nu er fem år siden, jeg afsluttede behandlingen, er jeg stadig mærket af den. Men det er alt sammen noget, vi lever med. Jeg tror, at den angst for at miste hinanden, vi begge oplevede under forløbet, gør, at vi har accepteret og lever med de følger, der er nu.
Nogle vælger sex fra, andre får pusterum fra bekymringer gennem sex
Seksuelt samliv er for de fleste en vigtig del af livet. Ikke desto mindre træder det mange gange i baggrunden og bliver sekundært i forhold til de udfordringer, der kan komme tæt ind på livet, hvis du selv eller din partner får kræft.
For nogle kan det virke forkert at have lyst til sex, når man selv eller ens partner er alvorligt syg. Nogle vælger derfor i perioder sex fra og trives godt med det.
For andre bliver det en positiv udfordring at bevare intimiteten og sexlivet, og de kan gennem sex finde et pusterum fra dagligdagens bekymringer.
Nogle oplever, at et seksuelt samliv giver tryghed og nærhed. For nogle par styrker det relationen, men sådan er det ikke for alle. Sygdommen kan også medføre, at sexlivet bliver mere intenst, fordi man måske begynder at være mere til stede i nuet.
Svar på hyppige spørgsmål
Herunder kan du læse om nogle hyppige spørgsmål, der kan opstå i forbindelse med behandling.
Der udskilles kun ganske lidt kemoterapi gennem sæd og skedens slimhinder.
Du udsætter ikke din partner for påvirkning af kemoterapi ved seksuelt samvær, hverken under eller efter behandling. For en sikkerhedsskyld anbefales det dog at bruge kondom de første dage efter en kemoterapibehandling, da kroppen i det tidsrum udskiller affaldsstoffer igennem alle former for kropsvæsker.
Du kan godt have ubeskyttet sex med din kæreste, når du har haft HPV-relateret kræft eller forstadier. Er det en fast partner gennem flere år, er vedkommende sandsynligvis allerede blevet smittet, og immunforsvaret har selv bekæmpet virussen.
Der gælder de sædvanlige råd i forhold til prævention: Hvis du har mange nye og skiftende partnere, anbefaler lægerne at bruge kondom for at beskytte mod seksuelt overførte sygdomme – ikke kun HPV, men også f.eks. klamydia. Kondom kan nedsætte risikoen for smitte, men beskytter ikke tilstrækkeligt, da HPV også kan sidde på huden omkring kønsorganerne. Derfor kan man også få HPV ved anden seksuel kontakt end samleje.
Er man blevet vaccineret mod HPV, inden man blev seksuelt aktiv, så er risikoen for at man kan blive smittet minimal.
Du kan tale med din læge om det, og du er velkommen til at ringe til HPV-linjen på 80 40 10 00, hvis du har spørgsmål.
Undersøgelser viser, at kvinder, der tidligere har haft svære celleforandringer på livmoderhalsen, har en større risiko for senere at få livmoderhalskræft og andre HPV-relaterede kræftformer end andre kvinder.
Det tyder på, at disse kvinders immunsystem har sværere ved at bekæmpe en HPV-infektion. Her er det dog vigtigt at huske på, at selv hvis du skulle få en HPV-infektion igen, er der stadig kun lav risiko for, at infektionen vil føre til kræft.
Du kan altid få hjælp
Nogle gange kan det være en hjælp at inddrage en tredjepart for at få brudt den tavshed, der kan være opstået.
Du og din samlever kan søge hjælp hos egen læge eller personalet på den afdeling, hvor behandlingen er foregået. En parterapeut eller en sexolog kan også hjælpe jer med at sætte ord på nogle af jeres seksuelle problemer, som måske gør det nemmere for jer at fortsætte snakken efterfølgende.
Rådgivning om kræft og seksualitet
Du kan søge hjælp hos en psykolog. Der er mulighed for at få tilskud via sygesikringen, hvis du får en henvisning fra din praktiserende læge. Normalt skal henvisningen ske inden for 6 måneder efter diagnosetidspunktet, og henvisningen kan senest gives 12 måneder efter diagnosen. Tal med din praktiserende læge om mulighederne.
Sexologisk Klinik på Rigshospitalet er et center for behandling og rådgivning om seksuelle problemer. For at få tilbudt behandling på Rigshospitalets Sexologiske Klinik skal du henvises af din egen læge eller sygehusafdelingen. Klinikken er ikke i stand til at imødekomme alle henvendelser, og de må derfor skønne ved hver enkelt henvisning, om de kan yde behandling, eller om de skal henvise til andre muligheder.
Sexologisk Klinik Rigshospitalet
Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital varetager samtalebehandling af par og enlige af begge køn, der har problemer med seksualiteten. Der kræves lægehenvisning for alle patienter. I parforhold skal begge have en henvisning.
Sexologisk Center, Aalborg Universitetshospital
På Dansk Forening for Klinisk Sexologis hjemmeside kan du finde en sexolog, der kan hjælpe dig med dit problem. Nogle sexologer har speciel viden om kræftsygdommes indvirken på seksualiteten.
Patientforeninger med fokus på en specifik kræftsygdom har ofte forholdt sig til de specifikke problemer, der følger med netop den type kræft. Det kan derfor være en hjælp at søge information og rådgivning hos dem.
Du kan ringe til Kræftlinjen eller besøge en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger. Her kan du få rådgivning af psykologer, socialrådgivere, læger, sygeplejersker eller møde andre patienter og pårørende i samme situation som dig.
En del af rådgivningerne arrangerer foredrag og kurser om samlivet efter behandling for en kræftsygdom. Læs mere her:
Du kan også downloade Kræftens Bekæmpelses pjece om kræft og seksualitet