Sex kan være andet end samleje
Efter en kræftbehandling kan det være svært at gennemføre samleje, måske fordi du er anspændt, bange for smerter eller nervøs for, om du kan blive fugtig eller få rejsning. Brug tid på at finde nye steder på kroppen, hvor det føles dejligt at blive rørt.
Seksuelt samvær
Sex indebærer mere og andet end samleje. Mange har en forståelse af sex, der er reduceret til berøring/stimulering af kønsorganer med henblik på orgasme. Dette kan betyde, at det kan være vanskeligt at opnå nærhed og intimitet med en partner, hvis den seksuelle funktion påvirkes og kroppen ikke fungerer, som den plejer.
Seksuelt samvær kan også være at føle og mærke intimitet, nærhed og nydelse sammen med et andet menneske. Kærtegn og berøring, kys og kram. En måde at vise hinanden tillid og hengivenhed på kan være at give tid, at kysse, nusse og kramme eller at spørge ind til hinanden. En måde at vise, at man vil sin partner det bedste og gerne vil give eller dele en dejlig oplevelse.
Intimitet som et fristed
Sex, nærhed og intimitet kan give et pusterum fra hverdagens bekymringer og være en anledning til at fokusere på de kropslige sanser og koncentrere sig om at nyde. Selvom du måske har mistet følesansen bestemte steder på kroppen f.eks. på grund af operation, kan du stadig have intakt følesans andre steder.
For nogle kræver sex mere planlægning end før
Sex, nærhed og intimitet er vigtigt for de fleste mennesker. Det er forskelligt, hvordan det viser sig under og efter et kræftbehandlingsforløb.
Smerter, træthed og kvalme kan påvirke lysten til intimitet. Derfor kan det være en hjælp at planlægge at være tæt med en partner. Det kan f.eks. være ved at vælge et tidspunkt, hvor du er udhvilet, eller hvor eventuelle smerter er bedst lindret af medicin. Det kan også være en hjælp at aftale på forhånd, hvordan man ligger, og hvem der bevæger sig. På samme måde kan det være en god idé at give sig tid til at finde nye steder på kroppen, hvor det føles dejligt at blive rørt.
Nogle oplever, at den spontane lyst er forsvundet. De fleste vil opleve, at det er lige så værdifuldt, når lysten først opstår, idet man er intim, og der er fokus på den responsive lyst.
Rollerne i et parforhold kan ændre sig, og det kan være udfordrende for jeres relation. Hvis du f.eks. tidligere har været den, der tog mest initiativ til sex, men ikke længere har det overskud, kan det hjælpe at tale om det. Det er hjælpsomt for langt de fleste at dele ansvaret, også når det handler om at tage initiativ til det intime og evt. sex.
Genfind lysten
Sex kan være andet og mere end egentligt samleje og handler ikke udelukkende om orgasme. Det kan det alligevel ofte komme til, netop når du ikke kan opnå orgasme. Ved at flytte fokus fra præstation til nydelse, er det muligt for nogle at genfinde lysten til sex.
Autosensualitetstræning
Autosensualitetstræning handler om langsomt at genoptræne den seksuelle lyst i samspil mellem hjerne og krop. Det er i hjernen, at det meste, der har med lyst og seksualitet at gøre, foregår. Øvelserne udføres med henblik på at genskabe kontakten til egen krop og seksualitet.
Seksuallivet er faktisk noget, man skal arbejde for, synes jeg. Lysten kommer ikke så hurtigt og impulsivt som førhen. Men man kan jo planlægge sig ud af meget, og det er vist løsningen for os. At vi sætter tid af til hinanden.
Du kan altid få hjælp
For nogle kan det være en god idé at tale med sin læge, få sexologisk rådgivning eller terapi, der kan støtte jer som par eller dig som person til at finde muligheder, der kan være tilfredsstillende.
De fleste sygehuse har mulighed for at tilbyde sexologisk rådgivning og samtale om seksualitet. Mange steder er der senfølgeklinikker og andre steder er de på vej. Her er der i forbindelse med eller efter dit kræftbehandlingsforløb mulighed for gratis rådgivning og samtale med sundhedsprofessionelle, der kan hjælpe dig og din eventuelle partner.
Du kan også tale med din praktiserende læge og blive henvist til et tilbud i kommunen. På sygehuset eller via sundhed.dk kan du også finde muligheder for samtale om seksualitet. Det kan være en fordel, at din partner deltager i konsultationerne på hospitalet og hos jeres egen læge. Det giver mulighed for, at I er flere, der kan stille spørgsmål og få de nødvendige informationer om sygdommen og dens eventuelle indflydelse på seksuallivet.
Lægen kan måske sætte ord på de seksuelle problemer, som I selv kan have svært ved at få taget hul på. Det kan give en indbyrdes åbenhed, som kan gøre det muligt at fortsætte snakken derhjemme.
Rådgivning om kræft og seksualitet
Du kan søge hjælp hos en psykolog. Der er mulighed for at få tilskud via sygesikringen, hvis du får en henvisning fra din praktiserende læge. Normalt skal henvisningen ske inden for 6 måneder efter diagnosetidspunktet, og henvisningen kan senest gives 12 måneder efter diagnosen. Tal med din praktiserende læge om mulighederne.
Sexologisk Klinik på Rigshospitalet er et center for behandling og rådgivning om seksuelle problemer. For at få tilbudt behandling på Rigshospitalets Sexologiske Klinik skal du henvises af din egen læge eller sygehusafdelingen. Klinikken er ikke i stand til at imødekomme alle henvendelser, og de må derfor skønne ved hver enkelt henvisning, om de kan yde behandling, eller om de skal henvise til andre muligheder.
Sexologisk Klinik Rigshospitalet
Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital varetager samtalebehandling af par og enlige af begge køn, der har problemer med seksualiteten. Der kræves lægehenvisning for alle patienter. I parforhold skal begge have en henvisning.
Sexologisk Center, Aalborg Universitetshospital
På Dansk Forening for Klinisk Sexologis hjemmeside kan du finde en sexolog, der kan hjælpe dig med dit problem. Nogle sexologer har speciel viden om kræftsygdommes indvirken på seksualiteten.
Patientforeninger med fokus på en specifik kræftsygdom har ofte forholdt sig til de specifikke problemer, der følger med netop den type kræft. Det kan derfor være en hjælp at søge information og rådgivning hos dem.
Du kan ringe til Kræftlinjen eller besøge en af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger. Her kan du få rådgivning af psykologer, socialrådgivere, læger, sygeplejersker eller møde andre patienter og pårørende i samme situation som dig.
En del af rådgivningerne arrangerer foredrag og kurser om samlivet efter behandling for en kræftsygdom. Læs mere her:
Du kan også downloade Kræftens Bekæmpelses pjece om kræft og seksualitet
'Sexlivet bliver aldrig det samme igen'
Michael Christiansen lever med senfølger efter prostatakræft. Da han skulle vælge mellem at beholde sin potens eller overleve sin kræftsygdom, var det et oplagt, men skelsættende valg.
Læs Michaels fortælling