Melatonin og kræft
Melatonin er et hormon, der primært produceres i hjernen og er med til at styre kroppens døgnrytme. Melatonin kan fås på recept fra lægen mod søvnløshed. Der har været undersøgt flere funktioner af melatonin ift. kræftforebyggelse, men der er ikke videnskabeligt belæg for at anbefale brug af melatonin på nuværende tidspunkt.
Hvad er melatonin?
Melatonin er et hormon, der primært produceres i hjernen. Produktionen af melatonin er på sit højeste omkring 5-10 års-alderen og falder herefter med årene.
Melatonin bliver især udskilt om natten, og spiller en stor rolle i reguleringen af ens døgnrytme. Melatonin påvirker ’det indre ur’, der regulerer temperatur, hormonudskillelse, søvn og oplevelsen af træthed.
Melatonin findes også i mange fødevarer, f.eks. grøntsager, kornprodukter og æg. Dog er den mængde man får via kosten lille sammenlignet med koncentrationen i kosttilskud og lægemidler.
Melatonin i forhold til kræft
Interessen for melatonin i forhold til kræft bunder bl.a. i nogle undersøgelser, der har vist en sammenhæng mellem natarbejde og øget risiko for visse former for kræft (brystkræft, prostatakræft og tyktarmskræft). En af de mulige mekanismer bag sammenhængen er, at melatonin-produktionen nedsættes pga. lyspåvirkning om natten.
Der er behov for mere forskning
Natarbejdet blev i 2020 klassificeret som ”mulig kræftfremkaldende" af WHO på baggrund af overbevisende viden fra dyre- og cellestudier. Forstyrrelser i menneskers døgnrytme, som bl.a. styres af melatonin, ser altså ud til muligvis at forøge risikoen for en række kræftformer. Men det er stadig usikkert om melatonin-tilskud virker kræftforebyggende.
Der er lavet en række befolkningsundersøgelser samt mindre lodtrækningsforsøg af, om tilskud med melatonin har en indflydelse på forebyggelse af kræft, og om melatonin kan mindske bivirkningerne af kræftbehandling. Men resultaterne af undersøgelserne er modstridende, og det er derfor endnu ikke muligt at sige, om melatonin kan bruges til at forebygge kræft eller til at mindske bivirkningerne af kræftbehandling.
Melatonin som lægemiddel mod søvnløshed
Forstyrrelser i 'det indre ur' kan behandles med tilskud af melatonin og lys. Det bruger man typisk i udlandet, og derudover kan det også bruges ved jetlag eller søvnbesvær i forbindelse med natarbejde.
I Danmark er melatonin på recept (lægemidlerne Melatonin ”Orifarm” og Slenyto) godkendt til behandling af søvnløshed af børn og unge. Derudover er Melatonin ”Orifarm” godkendt til kortvarigt brug ved jetlag hos voksne. Melatonin findes også som et registreret lægemiddel under navnet Circadin, som er godkendt som middel mod søvnløshed til personer over 55 år.
Vær varsom med brug af melatonin uden recept
Melatonin kræver ikke recept i andre lande, men det er vigtigt at være varsom med brug, da indholdet i kosttilskud ikke altid er i overensstemmelse med, hvad der står på pilleglasset
Bivirkninger ved melatonin
Der er ikke rapporteret om alvorlige bivirkninger af melatonin, og præparatet regnes som helt ufarligt ved korttidsbehandling. Ved længere tids brug kendes virkningen af melatonin ikke med sikkerhed, ligesom vi ikke ved, hvilken indflydelse melatonin har på anden behandling. Der er observeret interaktioner med nogle former for medicin bl.a. blodfortyndende samt blodtrykssænkende medicin. Tal derfor gerne med din læge, hvis du overvejer at tage melatonin og får blodfortyndende eller bodtrykssænkende medicin.
Forskning i celle- og dyrestudier har vist, at melatonin både kan have en positiv og en negativ effekt på forskellige sygdomme. På grund af melatonins stimulerende effekt på immunsystemet, skal man være særligt varsom, hvis man er blevet organtransplanteret eller har en autoimmun sygdom (f.eks. astma og kronisk leddegigt).
Mulige bivirkninger ved melatonin:
- Risiko for depression
- Øget træthed (derfor tilrådes forsigtighed ved bilkørsel og maskinbetjening)
- Svimmelhed
- Hovedpine
- Kvalme
- Humørændringer
- Ubalance i hormonerne (da melatonin fungerer i et kompleks samspil med kroppens øvrige hormoner er det muligt, at et kunstigt tilskud af melatonin kan påvirke denne balance)
Læs mere om melatonin og kræft
Overvejer du at købe melatonin online?
Mere om melatonin og bivirkninger
Memorial Sloan-Kettering Cancer Center – melatonin
Amerikansk kræftforskningscenter, der skriver om nye forskningsresultater inden for alternativ behandling (første gang man kommer ind på siden, skal man klikke på ’Continue’ for at acceptere, at informationerne på siden ikke kan erstatte et lægebesøg).