Perikon og kræft
Perikon er i århundreder blevet brugt som urtemedicin mod bl.a. depression. Nogle vælger også at bruge det ved kræft, der er dog ingen videnskabelige beviser for, at perikon har en effekt på kræftceller. Til gengæld ved man, at perikon kan påvirke effekten af f.eks. kemoterapi.
Hvad er perikon?
Perikon findes overalt i den danske natur og i mange arter. Prikbladet perikon (Hyericon Perforatum) hedder den art, som er interessant som urtemedicin. Prikbladet perikon - eller 'Johannesurt'/Sct. Hansurt' - er en 30 til 80 cm høj urt, som blomstrer med gule blomster fra juni til september. Gnider man blomsten eller knopperne mellem fingrene farves de røde.
De aktive stoffer i perikon er Hypericin og Hyperforin. Planten har været anvendt i århundreder som lægeurt til behandling af feber og sår. Desuden har perikon været brugt til behandling af depression og andre psykiske lidelser.
Perikon som urtemedicin indtages som kapsler med tørrede plantedele. Gennem mange år har perikon også været brugt til kryddersnaps på grund af sin krydrede, aromatiske smag og den smukke røde farve.
Perikon i forhold til kræft
Selvom perikon er mest kendt for den antidepressive effekt, har nogle kræftpatienter også brugt perikon som en alternativ behandling af kræft. Der findes dog ingen videnskabelig dokumentation for, at perikon kan helbrede eller behandle kræft hos mennesker.
Laboratorieundersøgelser med celler i reagensglas har vist, at perikon (specielt stoffet hyperforin) kan fremkalde såkaldt programmeret celledød eller apoptose i kræftceller.
Der er kliniske forsøg i gang, hvor man undersøger perikons effekt på lymfeknudekræft i huden, da perikon øger hudens følsomhed for lys.
Perikon påvirker effekten af kræftmedicin og anden medicin – tal med din læge
Perikon påvirker i særlig grad virkningen af mange slags medicin. Perikon ændrer nemlig visse enzymer i leveren, så omsætningen af medicinen ændres. Det gælder også visse former for kræftmedicin (bl.a. kemoterapi), blodfortyndende medicin, visse former for hjertemedicin og medicin mod psykiske sygdomme.
I bl.a. Frankrig har man forbudt kosttilskud og medicin med perikon. Andre lande undersøger, hvorvidt perikon skal forbydes generelt.
Bivirkninger ved perikon
Udover de alvorlige interaktioner med andre stoffer er der sjældent bivirkninger ved perikon. Den bivirkning, der oftest er set, er overfølsomhed for sollys hos personer med lys hud.
Desuden har nogle oplevet bivirkninger som søvnløshed, rastløshed, angst, irritabilitet, diarré, træthed, mundtørhed, svimmelhed, hovedpine, hududslæt og føleforstyrrelser.
Læs mere om perikon og kræft:
Memorial Sloan-Kettering Cancer Center - St. John's Wort
Amerikansk kræftforskningscenter, som skriver om nye forskningsresultater inden for alternativ behandling (første gang man kommer ind på siden, skal man klikke på ’Continue’ for at acceptere, at informationerne på siden ikke kan erstatte et lægebesøg).
Nafkam.no - Johannesurt
Norsk, statslig hjemmeside om alternativ behandling.