Skip navigation

Gratineret blomkål

Bechamelsovsen og osten gør blomkålen dejlig cremet og giver retten et højt indhold af energi og protein.

""

Ingredienser

  • 1 blomkål
  • ½ l bechamelsovs (kan købes færdig, ellers benyt opskrift nedenfor)
  • 125 g fast ost, f.eks. vesterhavsost, cheddar, gruyere eller emmentaler (100 g til sovsen, 25 g til gratinering)
  • rasp (evt. pankorasp)

Bechamelsovs (½ liter):

  • 50 g smør, saltet
  • 50 g hvedemel
  • 5 dl sødmælk
  • 1 tsk salt

Sådan gør du:

Bechamelsovs:

Smelt smørret i en tykbundet gryde. Pisk hvedemel i smørret, til det er en glat melbolle. Tilsæt så mælken lidt efter lidt, mens du pisker ihærdigt, så du rører klumperne ud hver gang, du har tilsat mælk. Massen skal være glat, før du tilsætter mere mælk – ellers får du klumper i sovsen.

Lad sovsen koge i mindst 5 minutter, når alt mælken er tilsat. Rør ofte i saucen, den brænder let på. Smag til med salt og muskat.

Blomkål:

Del blomkålen i mundrette buketter, og skær stokken i mindre stykker. Kog kålen i letsaltet vand i 4-5 minutter, til
den er næsten mør. Hæld vandet fra.

Riv osten, og bland de 100 g i bechamelsovsen. 

Smør et ovnfast fad, drys med rasp, og fordel blomkålen heri. Fordel sovsen over blomkålen. Drys et lag rasp
og de sidste 25 g revet ost på toppen.

Sæt fadet i ovnen ved 220°, og bag retten i 15-20 minutter, til den er gylden og raspen er sprød.

Små portionsstørrelser:

Denne opskrift er særligt til kræftpatienter med lille appetit og vægttab. Derfor er indholdet af energi og protein højt, og portionsstørrelsen er mindre end normalt. En portion fylder cirka en desserttallerken.

Energi:

1 portion indeholder 1582 kJ/377 kcal og 16 g protein.