Havregrød
Kogt på sødmælk og med en smørklat på toppen giver havregrød både godt med energi og protein. Tilføj evt. hakkede nødder eller frisk frugt.
Ingredienser
- ¾ - 1 dl sødmælk
- ½ dl havregryn
- 1 nip salt
Sådan gør du:
Put havregryn og mælk i en gryde, og kog grynene møre under omrøring. Det tager kun nogle få minutter.
Smag til med et nip salt.
Ideer til topping:
- En skefuld græsk yoghurt, cremefraiche, flødeskum eller råcreme.
- Nødder, frø, mandler, kerner eller kokos, evt. hakkede eller blendede – disse kan også koges med i grøden.
- Frugt – enten frisk, tørret, syltet eller henkogt frugt eller frugtgrød – kan både tilsættes grøden og bruges som topping.
- En god klat smør, peanutbutter, tahin eller mandelsmør.
- Sukker, sirup, honning eller andet sødt.
- En skefuld dulce de leche (karamelsovs). Evt. sammen med hakkede nødder.
Små portionsstørrelser:
Denne opskrift er særligt til kræftpatienter med lille appetit og vægttab. Derfor er indholdet af energi og protein højt, og portionsstørrelsen er mindre end normalt. En portion fylder cirka en lille skål på 1½-2 dl.
Energi:
1 portion (ca. 1,5 dl) indeholder 539 kJ/128 kcal, og 6 g protein.
1 portion grød (ca. 1½ dl) serveret med 1 tsk smør, 1 tsk kanelsukker og 1 æg indeholder 1046 kJ/249 kcal, og 12 g protein.