Kardemommeboller
Nyd gerne kardemommebollerne nybagte med med lidt smør eller ost. Opskriften har et højt indhold af energi og protein.
Ingredienser
- 1 pakke gær
- 3 dl sødmælk
- 600 g hvedemel
- 50 g sukker
- 2 store æg
- 100 g smør
- 1 spsk kardemomme
- 11/2 tsk salt
- æg til pensling
Sådan gør du:
Smelt smørret i en lille gryde, tilsæt mælken, og lad blandingen køle af, til den er fingervarm.
Hæld smør- og mælkeblandingen i en skål eller røremaskine, og opløs gæren heri. Tilsæt sukker, salt, kardemomme og æg. Tilsæt melet, og ælt dejen godt igennem, til den er elastisk og ensartet. Dejen skal være ret klistret, ellers bliver bollerne tørre.
Lad dejen hæve i 30 minutter. Form 15 boller, og læg dem på en bageplade. Pensl med æg, og lad dem efterhæve i yderligere 30 minutter.
Forvarm ovnen til 200°, og bag så bollerne i ca. 13-15 minutter, til de har en flot lysebrun overflade.
Små portionsstørrelser:
Denne opskrift er særligt til kræftpatienter med lille appetit og vægttab. Derfor er indholdet af energi og protein højt.
Energi:
1 kardemommebolle indeholder 980 kJ/233 Kcal og 6 g protein.
1 kardemommebolle med tandsmør 1468 kJ/349 Kcal og 6 g protein.