Skip navigation

Piskebrød

Dette brød kræver en røremaskine, da dejen er for blød at ælte i hånden. Det er i øvrigt ikke for at drille at vand og mel er angivet i præcis vægt. Mængderne er nøje afmålt for at give et saftigt og lækkert brød.

""

Ingredienser

Biga:

  • 1 del grahamsmel
  • 1 del rugmel
  • 2 dele hvedemel
  • 4 dele vand

Du kan bruge en kop, et decilitermål eller vægt til at afmåle ingredienserne - det vigtige er, at forholdet imellem dem er, som angivet her.

Dej:

  • 560 g vand
  • 200 g biga
  • 560 g hvedemel
  • 260 g durum
  • 30 g groft salt
  • 10 g gær

Sådan gør du: 

Biga:

Pisk alle ingredienser sammen med et piskeris, og sæt et næsten helt tætsluttende låg over dejen.

Lad bigaen stå på køkkenbordet i 4-7dage, til den begynder at dufte og smage lidt syrligt. Rør eller pisk i bigaen hver dag. Når du tager noget af bigaen fra til at bage med, skal du tilsætte 100 gram friskt mel og 100 gram vand, så det erstatter de 200 g, du har fjernet. Lad derefter bigaen stå på køkkenbordet natten over, og stil den så i køleskabet til næste gang, du bager.

Dej:

Du kan kun ælte dejen på en røremaskine, den er for blød til at ælte i hånden.

Dag 1:

Rør gæren ud i vandet. Tilsæt alle ingredienserne, og kør stille og roligt med røremaskinen i 4-5 min.   

Skru så røremaskinen op på fuld knald, og ælt dejen videre i 10 min. Du kan se, at dejen er færdig, når den ikke længere hænger fast i kanten af skålen, og den virker helt glat og elastisk.

Lad dejen hvile i køleskab til næste dag – eller i mindst 5 timer.

Dag 2:

Vend dejen så forsigtigt som muligt ud på et meldrysset bord. Drys lidt mel på dejen, og del dejen i 2-3 lige store stykker. Form hvert stykke til et brød uden at røre og mase for meget med dejen, og læg dine brød på bagepapir. Lad dem hæve i 60 min.

Tænd for ovnen på 250°. Pensl evt. dine brød med koldpresset rapsolie og drys med lidt flagesalt. De bliver også gode uden, så du kan gøre, som du har lyst til. Sæt brødene i den varme ovn.

Bag brødene i 8 minutter, skru så temperaturen ned til 210 grader og bag videre i 15 min. Tag brødene ud, og lad dem afkøle på en rist.

Smid 2-4 isterninger ind i bunden af ovnen, samtidig med at du sætter brødene ind. Det giver en dejlig dampeffekt, som giver sprødere brød.