Rygestop under en kræftsygdom
For kræftpatienter har det en positiv virkning at blive røgfri. Behandlingen virker bedre og giver færre bivirkninger. Trods det kan man være i tvivl om, hvorvidt et rygestop vil hjælpe eller belaste i en presset tid. For mange er det dog lettere at stoppe, end de havde troet.
Modsatrettede tanker
Som kræftpatient kan man føle sig splittet i tankerne om rygning. Man nyder måske at ryge. Tobakken kan føles nødvendig og rar – og især nu hvor kræftsygdommen kan give følelsesmæssige rutsjeture. Omvendt tænker man måske også over, om rygningen har bidraget til, at man udviklede kræft. Disse tanker kan give en følelse af skyld og dårlig samvittighed.
Samtidig kan man have et ønske om selv at gøre noget, der kan forbedre ens behandling og sygdomsforløb. Og her er rygning et oplagt sted at sætte ind.
Som kræftpatient kan man opleve, at det er vigtigt at opnå fordelene ved at blive røgfri, men at det også er vigtigt at kunne ryge. Det kan føles umuligt at vælge det ene frem for det andet. De modstridende tanker er helt normale, men kan være meget ubehagelige.
Gevinster ved rygestop
De fleste kræftpatienter, der ryger, oplever bedre livskvalitet, når de stopper med at ryge. De slipper for de opslidende tanker om rygningen, og får i stedet en lettelse over selv at have gjort en aktiv indsats for at forbedre situationen.
Det varierer fra den ene kræftform til den anden, hvor stor en helbredsgevinst, der er ved et rygestop. Men for alle patienter tyder forskningen på, at rygestop har en positiv effekt:
- Strålebehandling giver færre bivirkninger
- Der er færre komplikationer i forbindelse med operation og bedre sårheling
- Behandlingen virker bedre
- Prognosen bliver forbedret
- Der er mindre risiko for tilbagefald af kræftsygdommen
Det var, som om en byrde forsvandt fra mine skuldre. Jeg slap for alle tankerne om at stoppe eller fortsætte. Og jeg slap for alle de tidspunkter, hvor jeg røg med dårlig samvittighed. Jeg kan godt huske, at det var rart at ryge. Men den lettelse og ro jeg føler nu, vil jeg ikke bytte for noget.
Pårørendes rolle
Når man har fået kræft, kan det fylde meget i tankerne, hvis ens pårørende er bekymrede for fremtiden. De pårørende kan f.eks. have svært ved at forstå, hvis man bliver ved med at ryge.
Som kræftpatient kan man derfor opleve at have dårlig samvittighed over for sine nærmeste. Både fordi man har røget, og fordi man måske ikke bare lige kan holde op. Nogle kræftpatienter tænker, at de gør deres pårørende endnu mere bekymrede, hvis de ikke kan slippe rygningen. De kan skamme sig og trække sig væk eller skjule, at de fortsat ryger.
Tal om din beslutning
Nogle foretrækker at holde tankerne for sig selv. For andre kan det være en hjælp at tale højt om de tanker og følelser, der opstår. Det kan f.eks. være en hjælp at fortælle de pårørende, at det ikke hjælper hvis de presser eller bebrejder én.
Det er vigtigt, at de forstår, at det ikke er deres projekt at få dig til at holde op med at ryge, men at det er nødt til at komme fra dig selv. Deres opgave er i stedet at bakke op om din beslutning og støtte dig igennem hele processen.
Hvordan kan dine pårørende støtte dig?
Dine pårørende kan støtte dig på mange forskellige måder uanset om du stopper med at ryge, eller om du beslutter dig for at fortsætte med at ryge. Du kan selv tænke over, hvordan dine omgivelser bedst kan støtte dig og fortælle dem det.
- Måske skal de lade være med at ryge, mens I er sammen
- Måske skal de lade være med at spørge om, hvorfor du stadig ryger
- Måske skal de rose og anerkende din beslutning
Min kone er så ked af, at jeg stadig ryger. Hun siger, hun gerne vil beholde mig. Det er så svært, så jeg går ned i parken og ryger. Så slipper jeg for at gøre hende endnu mere ked af det. Men hun ved jo godt, hvad jeg gør ... Jeg føler det, som om jeg svigter hende ved ikke at stoppe med at ryge.
Få hjælp til at stoppe
Du har størst chance for at blive røgfri, hvis du forbereder dig på rygestoppet og får hjælp undervejs i processen.
Gode råd til at stoppeRing og få gode råd
Hos Stoplinien kan du få hjælp fra en rådgiver, uanset om du overvejer at stoppe med at ryge, bruge snus, vapes eller et andet nikotinprodukt. Du kan også få hjælp til at holde fast i din røg- og nikotinfri tilværelse.
Stoplinien