Diarré og tarmproblemer under kræftforløbet
Hvis du har diarré eller tarmproblemer, kan du her finde gode råd til, hvad du kan spise. Det er blandt andet vigtigt, at du er opmærksom på at få kalorier nok, så du ikke taber dig.
Årsager til diarré og tarmproblemer
Diarré (tynd afføring flere gange om dagen), tendens til tyndere afføring end tidligere, luftdannelse og rumlen i maven er problemer, som mange kræftpatienter oplever. Når man har diarré, kommer maden gennem tarmen uden at blive fordøjet og optaget ordentligt. Det betyder, at kroppen optager færre næringsstoffer, vitaminer og mineraler og mindre væske.
De mest normale årsager til diarré og tarmproblemer:
- Kemoterapi, der påvirker cellerne i mave og tarm, kan give en irritation i tarmslimhinden
- Strålebehandling mod mave, tarm og underliv, hvor tarmens slimhinde tager skade. Ved strålebehandling kan mave-tarmproblemerne begynde efter nogle få behandlinger og vare i op til 1-2 måneder efter afsluttet behandling. Nogle, kan risikere at have problemer med fordøjelsen resten af livet
- Uro, ængstelse og nervøsitet
- Anden medicin f.eks. antibiotika
- Følsomhed over for bestemte fødevarer
- Operation i mave eller tarm
- Tarminfektioner
Midlertidig laktoseintolerans
Der findes mælkesukker i mælk, mælkeprodukter samt retter, hvor der er tilsat mælkeprodukter. Nogle har efter strålebehandling på tarmområde og underliv vedvarende problemer med at fordøje mælkeprodukter. Nogle tåler bedre syrnede mælkeprodukter (A38, Cultura og Acido), da laktoseindholdet i de syrnede mælkeprodukter er væsentligt lavere end andre mælkeprodukter.
Diarré kan skyldes, at tarmen ikke kan optage fedt
Tarmen kan i nogle tilfælde have svært ved at nedbryde fedtet i maden. Derved passerer fedtet ufordøjet gennem tarmen, og det kan give diarré og ofte et stort vægttab. Man kan se på afføringen, om der er ufordøjet fedt i, da afføringen er glinsende og ofte lysere end normalt, og den kan være meget svær at skylle ud af toilettet.
Ved operation i bugspytkirtlen kan det være nødvendigt med tilskud af enzymer for at bevare en normal fedtfordøjelse.
Hvis diarréen varer få dage, og maven derefter fungerer normalt, kan kroppen hurtigt få opfyldt behovet for diverse næringsstoffer igen. Hvis diarréen varer i mere end en uge, er det vigtigt at tale med en sygeplejerske eller læge om problemet.
Det gælder om hurtigt at finde årsagen til, at du har diarré, så du kan få den rette hjælp til at løse problemet. Du bør altid kontakte lægen ved længerevarende diarré. Det er vigtigt at finde årsagen til diarréen og evt. komme i behandling.
Godt at spise ved diarré
- Bananer
- Kogte eller bagte grøntsager
- Henkogt frugt, f.eks. æblegrød
- Knækbrød, kiks og ristet lyst brød
- Kogt kylling
- Syrnede mælkeprodukter
- Fisk uden skind
- Saltholdig mad, f.eks. chips
- Mange små måltider i løbet af dagen. At spise hyppigt gør det lettere for dig at få nok at spise
- Kost, der er tæt på kroppens egen temperatur (37 grader). Meget kold eller meget varm mad kan forværre diarré
- Hvis du har diarré gennem længere tid, er det godt med kaliumholdig mad, f.eks. fisk, kogt frugt og grøntsager, kartoffelmos
- Husk også at drikke rigeligt med væske. Drik helst ikke til maden, da væske kan mindske appetitten. Tilsæt eventuelt ½ tsk salt og 2 spsk sukker til liter kogt vand og saft af 1 citron/appelsin eller solbærsaft
Risafkog ved voldsom diarré
Ved voldsom og akut opstået diarré kan et risafkog lægge en beskyttende hinde på en irriteret mave-tarmslimhinde. Kog ½ dl. løse ris i 1 liter vand, si risen fra og afkøl. Denne diæt må ikke vare længere end 1-2 døgn, da risafkog ikke indeholder næringsstoffer.
Tal med en diætist
Hvis du har nedsat appetit og eller har tabt dig, er det vigtigt at tale med din læge/sygeplejerske om, hvad du kan gøre. På nogle sygehuse er der tilknyttet en diætist, som kan hjælpe. I de fleste kommuner har du mulighed for at blive henvist til en klinisk diætist. Spørg din kommune eller praktiserende læge om mulighederne. På Sundhed.dk kan du se, hvad din kommune kan tilbyde i eller efter et kræftforløb (bl.a. kostvejledning).
Find flere kostråd på Klinik for Senfølger efter Kræft i Bækkenorganernes hjemmeside: