Gode råd ved halsbrand
Hvis du oplever halsbrand, sure opstød eller svien i maven, kan du forsøge at lindre problemerne ved at følge disse kostråd.
Hvorfor opstår halsbrand?
Nervøsitet, stress og nogle former for medicin kan føre til, at mavesækken danner mere mavesyre end normalt. Overfladen af spiserøret kan have svært ved at tåle den større mængde mavesyre, og det kan mærkes som en sviende og brændende fornemmelse opadtil i maven eller i spiserøret. Det er det, der kaldes halsbrand.
Halsbrand opstår som regel efter måltidet og kan blive fremprovokeret af, at du bøjer dig forover eller løfter og bærer noget tungt. Hvis du har taget på under behandlingen, kan halsbrand være en bivirkning af vægtøgningen. Hvis du har problemer med halsbrand, er det en god idé at tale med en læge eller sygeplejerske i afdelingen om det, da du kan have behov for medicin.
Gode råd til at lindre halsbrand
Ved halsbrand er det godt at spise:
- Små, hyppige måltider
- Bananer
- Kiks, tvebakker og ristet brød
- Avocado
- Mandler
Ved halsbrand bør du undgå:
- Kaffe, juice og alkohol
- Stærkt krydret mad
- Fed mad
- Citrusfrugter og eddikesyltede madvarer
Det er desuden godt at:
- Holde munden frisk ved at børste tænder hyppigt og ofte skylle munden
- Sidde oprejst og spise, hvis det er muligt
- Undgå at ligge ned lige efter måltidet
- Ligge højt med hovedet, når du ligger ned