Hvornår kan jeg prøve på at få børn efter kræftbehandling?
Det er meget vigtigt at undgå at blive gravid eller at blive far i den periode, hvor man får kemoterapi eller strålebehandling, da behandlingerne kan skade fosteret. Efter en kræftbehandling anbefales man som regel, at der går 2-3 år, inden man forsøger at få børn.
Både mænd og kvinder bør derfor bruge sikker prævention under behandling mindst 6 måneder efter endt behandling.
Hvor længe er sædceller påvirket efter behandlingen?
Efter afsluttet behandling bør der gå mindst 6 måneder, før du som mandlig patient forsøger at få børn. Det skyldes, at sædceller, som har været udsat for kemoterapi eller strålebehandling, kan være beskadigede og derfor medføre skader hos fosteret, hvis det bliver undfanget lige efter behandling. Efter omkring 6 måneder er der dannet nye, sunde sædceller.
Hvor længe skal jeg helst vente efter kræftbehandlingen?
Både mænd og kvinder anbefales som regel at vente 2-3 år efter en kræftbehandling med at forsøge at få børn. Det skyldes, at hvis kræften vender tilbage, er det mest sandsynligt, at det sker inden for de første 2 år.
Nogle bør vente endnu længere, andre behøver ikke vente så længe. Det afhænger af, hvilken kræftsygdom der har været tale om.
Hvis du får tilbagefald, vil du igen få brug for behandling, hvilket kan være et problem, hvis du skal have et barn. For både mænd og kvinder gælder desuden, at det kan være vanskeligt at have et nyfødt barn, samtidig med at man er i behandling for kræft.
Lægeundersøgelse før kvinder bliver gravide efter at have fået kemoterapi
Nogle typer kræftbehandling kan påvirke dele af kroppen, f.eks. hjertet og lungerne. Før kvinder bliver gravide efter at have fået kemoterapi, er det derfor en god idé at få foretaget en lægeundersøgelse, hvor man får vurderet sin helbredstilstand for at være sikker på, at der ikke er noget i vejen for, at man bliver gravid.
Kræftoverlevere får sunde børn
Der er ikke noget, der tyder på, at børn af forældre, der har fået kemoterapi eller strålebehandling, har øget forekomst af medfødte defekter. Det skyldes måske, at hvis kræftbehandlingen medfører genetisk beskadigelse på fosteret, vil dette resultere i en tidlig abort. Men den mest sandsynlige forklaring er nok, at de æg, der overlever, er sunde og raske, og de stamceller til sædceller, der overlever, er sunde og raske.
Mange, som er blevet behandlet for kræft i barndommen eller ungdommen, frygter, at deres børn også vil få sygdommen. Men flere undersøgelser har vist, at børn af forældre, som er behandlet for kræft, ikke har øget risiko for selv at få kræft, med mindre der er tale om familier med stærkt arvelige kræftsygdomme.
Ung Kræft
Ung Kræft er for dig, der er mellem 18 og 39 år og har kræft eller er ung pårørende til en ung kræftpatient. Du kan møde andre unge med kræft og unge pårørende. Se mere på Ung Kræfts hjemmeside.
Ung Kræft