Gode råd ved smagsforandringer
Hvis du oplever smagsforandringer under dit kræftforløb, er det en god idé at tilpasse din mad, så den smager dig bedre.
Om smagsforandringer
Smagsforandringer kan opleves meget forskelligt. Nogle synes, at maden smager for sødt, for salt, for syrligt eller for bittert. Andre oplever, at maden har en metalagtig smag, eller at den slet ikke smager af noget. Det er også almindeligt, at ting, man plejer at kunne lide, nu smager helt anderledes eller ubehageligt.
Smagsforandringer kan medføre, at man mister appetitten og derfor har svært ved at spise og drikke tilstrækkeligt. Når man har kræft, har kroppen brug for næringsrig mad, og derfor er det vigtigt, at man kan spise.
Smagsforandringer, der er opstået som følge af en behandling, vil oftest forsvinde kortere eller længere tid (måske måneder) efter afsluttet behandling. I andre tilfælde er smagsforandringerne kroniske.
Der er ikke én måde at tilpasse maden til alle typer af smagsforandringer. Det, som virker for nogle, virker ikke nødvendigvis for andre. Det bedste du kan gøre er at prøve dig frem dels ved at smage maden til og ved at lægge mærke til, om der er råvarer, du helst skal undgå. Her finder du nogle gode råd, du kan afprøve.
Krydderier giver mere smag
- Salt eller sød din mad kraftigere end sædvanligt
- For sød mad kan dæmpes med lidt salt eller eventuelt citron, kryddereddike, fløde, kvark eller cremefraiche
- Brug gerne smagsgivere som krydderier, krydderurter, citrusfrugter, citrongræs, chili, hvidløg og ingefær til at give maden smag og friskhed. Særligt hvis du oplever, at maden har metalsmag eller ikke smager af noget
- Lav krydrede saucer, f.eks. karry- og sursødsauce. En stærk sauce kan skjule en mindre behagelig kødsmag. Det samme kan stærkt smagende tilbehør som chutney, ketchup, chilipasta, syltede rødbeder, pickles og oliven
- Undgå for meget krydderi i maden, hvis slimhinden i munden og svælget er øm eller irriteret. Så er det bedre at spise mad med en mild smag
Protein findes i flere fødevarer
Hvis du ikke kan spise kød, så overvej at spise protein fra andre fødevarer. Du kan f.eks. spise kylling, fisk og skaldyr. Æg, tørrede bønner og linser, mandler, nødder, ost og mælkeprodukter indeholder også protein.
Velduftende og indbydende mad kan øge lysten til at spise
Hvis din lugtesans ikke er påvirket, kan velduftende mad hjælpe med at fremme madens smag og dermed øge lysten til at spise. Farverig mad stimulerer også lysten til at spise og påvirker smagsoplevelsen. Prøv f.eks. at pynte maden med friske krydderurter.