Smerter som senfølge efter kræft
Mange kræftpatienter oplever smerter i forbindelse med sygdom og behandling. Men nogle oplever også, at smerterne fortsætter efter kræftbehandlingen er afsluttet.
Vedvarende smerter påvirker livskvaliteten
Smerter er en almindelig senfølge efter flere former for kræft, men er hyppigst i de første fem år efter kræftdiagnosen. Det kan eksempelvis være nervesmerter og føleforstyrrelser eller smerter i muskler og led. Hvis smerterne varer mere end 3-6 måneder, kalder man det vedvarende smerter.
Smerterne kan have negativ indflydelse på ens livskvalitet og gøre det svært at kunne det samme i hverdagen som før kræftbehandlingen, mens smerterne også kan påvirke f.eks. ens søvn og humør. Der findes dog gode muligheder for at behandle og lindre smerter.
Årsager til smerter
Alle former for kræftbehandling; operation, strålebehandling, kemoterapi, hormonbehandling og immunterapi kan give smerter efter behandlingen er afsluttet. Hvis du har fået flere behandlingstyper, er der større risiko for, at det kan give smerter efter behandlingen er afsluttet.
Smerter er dog ikke kun fysiske, men er også påvirket af, hvordan du har det psykisk.
Søg hjælp og fortæl om smerterne
Hvis du oplever smerter, er det vigtigt, at du henvender dig til den afdeling, hvor du går til opfølgning, hvor du er blevet behandlet eller hos din egen læge. Der findes nemlig gode muligheder for at behandle og lindre smerter. Du kan blandt andet lære måder at håndtere dem på, så du kan få et godt hverdagsliv på trods af dine smerter. Her finder du gode råd til, hvordan du kan beskrive dine smerter for lægen:
Få hjælp til at håndtere senfølgerne
Behandling af smerter
Der er gode muligheder for at behandle eller lindre smerter. Behandlingen kan både være medicinsk, men der findes også forskellige andre behandlingsmetoder, der har fokus på det psykiske, der kan hjælpe dig med at håndtere smerterne. Tal med en læge om dine smerter for at finde den bedst mulige behandling for dig. Læs mere her:
Medicinsk behandling af smerter
Kursus i at håndtere kroniske smerter
'Lær at tackle' er et kursustilbud til dig, der lever med kroniske smerter. På kurset får du redskaber til at håndtere smerterne og dermed forbedre din livskvalitet. Det er Komiteen for Sundhedsoplysning, som står bag tilbuddet, læs mere:
Mød andre i Senfølgerforeningen
Senfølgerforeningen er en patientforening med fokus på senfølger efter kræft. På foreningens hjemmeside kan du både finde viden, rådgivning og muligheder for at møde andre i samme situation:
SenfølgerforeningenJulies historie
Julie lever med udtalt træthed og smerter efter sin behandling for kræft i skjoldbruskkirtlen. I filmen fortæller hun om en ændret hverdag præget af de 'usynlige' senfølger efter kræft.