Antihormonbehandling af knoglemetastaser
Antihormonel behandling af knoglemetastaser kan være en mulighed, hvis den primære kræft opstod i prostata hos mænd eller i brystet hos kvinder.
Hormoner er stoffer, der dannes i kroppen, og som føres rundt med blodet for at regulere forskellige processer og funktioner i kroppen. Kræft i prostata og de fleste brystkræftknuder er hormonfølsomme. Det betyder, at hormoner gør, at kræften udvikler sig hurtigere:
- Hos mænd kan det mandlige kønshormon testosteron øge væksten af prostatakræft
- Hos kvinder kan det kvindelige kønshormon østrogen øge væksten af østrogenfølsom brystkræft
Ved at undersøge prøver af disse typer kræftknuder kan lægen afgøre, om de påvirkes af hormoner.
Antihormonel behandling af knoglemetastaser
Knoglemetastaser fra bryst- eller prostatakræft bliver ofte behandlet med antihormonel behandling.
Behandlingen hæmmer hormonernes virkning og kan ofte bremse væksten af knoglemetastaserne fra bryst- eller prostatakræft. Dermed virker behandlingen smertestillende.
Der findes flere typer antihormonel behandling, og flere af behandlingsformerne kan kombineres. Man får antihormonel behandling enten som tablet eller som indsprøjtning.
Bivirkninger ved antihormonel behandling af knoglemetastaser
Antihormonel behandling kan give bivirkninger i form af hedeture hos både mænd og kvinder. Andre bivirkninger kan være led- og muskelsmerter og tørre slimhinder.
Nogle oplever i begyndelsen forbigående opblussen i smerterne i knoglerne (såkaldt 'flare'), som kan være det første tegn på en længerevarende positiv virkning af behandlingen. Der findes flere forskellige antihormonelle behandlinger, som har forskellige bivirkninger.