Amputation ved udbredt knoglesarkom
I nogle tilfælde er knoglesarkomet så udbredt, at den tilbageværende del af ben eller arm ikke vil kunne fungere tilfredsstillende, eller sarkomet er så udbredt, at det ikke kan bortopereres uden meget stor risiko for, at sygdommen kommer igen. Her kan amputation desværre være nødvendigt.
For de fleste er det en stor beslutning at vælge en amputation, der tages i samråd med ens familie og lægen.
Personalet på afdelingen kan besvare spørgsmål og tilbyde støtte, hvis du står over for at skulle have fortaget en amputation. Du kan også få arrangeret at tale med én, som allerede har fået foretaget den samme type operation. Spørg på afdelingen.
Bandagisten hjælper med at finde den rette protese
Både før og efter operationen kan man få gennemgået de forskellige typer proteser af en bandagist.
Forskellige former for benproteser
Sædvanligvis fastgøres protesen til benet, ved at benenden placeres i et specielt fremstillet hylster. Hvis benstumpen er meget kort, eller der er svære problemer med at bruge protesehylstret, er det muligt at fastgøre protesen med en skrue, som sidder fast i knoglen, og som stikker ud gennem huden. Denne sidste protese kaldes en osteointegreret protese, fordi den sidder fast i knoglen.
Proteser, der sidder fast på knoglen, giver en række fordele i form af bedre fornemmelse af protesen og mulighed for proteseforsyning, selv om benenden er meget kort. På den anden side er der risiko for infektion, og den fysiske aktivitet skal nedsættes, hvor en sædvanlig protese kun giver de fysiske begrænsninger, som man selv føler.
Efter amputationen
Efter operationen får du en bandage eller forbinding på, som skal hjælpe med at forme det amputerede området.
Et par dage efter operationen får du hjælp til at komme op og i gang igen. En fysioterapeut gennemgår, hvilke træningsøvelser du skal lave for at holde musklerne omkring operationsstedet stærke og smidige. Dette er vigtigt, fordi det så bliver nemmere senere at komme til at bruge den kunstige arm eller ben.
Du bliver typisk udskrevet efter et par uger, når sårene er helet.
Tilpasning af protese
I de første seks uger efter en amputation skal ben- eller arm-enden hele, og den skal formes, så den kan komme til at passe til en protese senere.
Fysioterapeuten vil gennemgå en række øvelser. Hvis det er benet, som du har fået opereret, er det vigtigt, at du træner med balanceøvelser og gangtræning med ét ben.
Du er nødt til at bruge krykker i en periode, mens du bliver genoptrænet, så det opererede ben kan holdes helt i ro, mens det heler.
Herefter følger en periode, hvor du selv intensivt skal lære at bruge sin protese, indtil du kan gå igen.
Der vil være behov for at få justeret både protese og gangfunktionen løbende resten af livet.
Den endelige protese er først klar efter et par måneder
Når du skal have en protese, tager en bandagist et præcist mål af armen eller benet, der er tilbage. På den måde kommer protesen til at passe korrekt.
Det tager flere uger at fremstille protesen. Protesen tages i brug inden den er helt færdig, så der kan gøres justeringer undervejs. Til slut færdiggøres protesens polstring, så den kommer til at ligne et almindeligt ben.
Et aktivt liv med protese
Teknologi har gjort det muligt, at man kan komme til at gå, løbe og dyrke sport med protese.
Efter serviceloven har du krav på én protese, men du har ikke krav på ekstraproteser som reserve, til sport eller svømning.