Holbæk Kulturskole var de første til at tage udfordringen op
En koncert, der blandt andet bød på samspil og fælles musikglæde fra en jødisk oboist og en palæstinensisk oudoist blev Holbæk Kulturskoles første favntag med Musik For Livet. En smuk oplevelse for publikum og en indsamling til glæde for børn, der er ramt af kræft. Det bliver ikke sidste gang, lover arrangørerne, der dog også blev klogere på et par ting undervejs.
- For eksempel skal du måske ikke regne med, at QR-koder bare ligger lige til højrebenet, smiler koordinator Mikkel Thorning, der blandt andet har ansvaret for Musikhuset Elværket, hvor koncerten blev afholdt.
Ideen om at vise QR-koden til indsamlingen på en storskærm, så gæsterne kunne hente den ned med deres mobiltelefon og via MobilePay sende et bidrag, virkede rigtig. Men det blev lidt bøvlet for enkelte i den ældre generation. Vi fulgte så op på Facebook efter koncerten, så der var flere chancer. Alt i alt var det en fantastisk aften, og vi kunne sende et fint bidrag til børn og unge, der er ramt af kræft, fortæller Mikkel.
De første, der prøvede
Det startede med, at skoleleder Lars Lundgaard lige som sine kolleger på landets øvrige musik- og kulturskoler modtog en opfordring til at være med i Musik For Livet fra Kræft er ikke for børn-kampagnen. Efter en intern snak bestemte Holbæk Kulturskole sig for at være med. Faktisk blev de den første musik- og kulturskole, der kunne præsentere en Musik For Livet-koncert.
- Vi valgte at gøre årets julekoncert med strygerne fra vores FøniXensemble og de to gæster gratis. Til gengæld samlede vi ind til Musik For Livet for at støtte kræftramte børn og deres familier. Jeg ser det som en måde at gøre en forskel med det, vi er gode til. Vores elever og lærere kan byde ind med musik og sang på et utal af måder. Egentlig var det bare at vælge en koncert, der passede til formålet. Og på den praktiske side har det været nemt at gå til Musik For Livet-paraplyen. Du får masser hjælp og forklaring til at komme i gang.
Mikkel Thorning er enig, men peger også på det vigtige i diskutere balancen mellem musik og indsamling. Det er vigtigt at huske, at musikken i sig selv har et vigtigt budskab til mennesker i krise, mener han:
- Musikken må ikke blive sekundær. Som skole er vi her for at formidle, hvad musik kan gøre for mennesker. Så hvor langt kan og vil vi gå i at bruge det kunstneriske afsæt som en platform, når vi vælger at bruge den i god sags tjeneste? De overvejelser gav Musik For Livet-koncerten os en chance for at dykke længere ned i - og det kan jeg kun anbefale vores kolleger på andre musik- og kulturskoler at gøre. Det er et interessant aspekt i vores fælles formidlingsopgave.
Hjælp til fællesskaber
Som kommunal institution forventes Holbæk Kulturskole også at bidrage til kommunens overordnede målsætninger. Skolen indgår blandt andet i den overordnede kommunale sundhedsagenda, fx i forhold til udsatte børn og unge, forklarer Lars Lundgaard.
- At skabe fællesskaber via musik er en del af vores DNA – og at bruge Musik For Livet som afsæt for den type aktiviteter ligger lige for at prøve af. Vi kan bidrage på det kommunale plan, vi kan bidrage på det personlige plan – og vi kan samtidig hjælpe børn ramt af kræft. Ovenikøbet er det jo lidt en gave for en skoleleder, når du kan krydse mere af på to do-listen uden at bruge flere ressourcer.
Tilbage står den smukke aften, hvor musikken bragte mennesker sammen. Og hvor de sammen besluttede at være noget for andre.
- Musik For Livet tilføjede en ekstra dimension til vores koncert. Men først og fremmest viste aftenen - som altid - at musik forener mennesker, siger Mikkel Thorning.