Opfølgning efter behandling for kræft i tårekirtlen
I årene efter sygdommen bliver du tilbudt at gå til opfølgning på afdelingen for øjenkræft. Formålet med opfølgningsbesøgene er at lindre de følger, du kan opleve, og at opdage et eventuelt tilbagefald af sygdommen så tidligt som muligt. Hvis kræften vender tilbage er der nye behandlingsmuligheder.
Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen eller en særlig uddannet sygeplejerske om eventuelle gener eller symptomer. Er der symptomer vil du blive undersøgt for, hvad årsagen kan være.
Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde behandling. Det kan også være symptomer, som skyldes gener opstået efter behandlingen. Ved mistanke om tilbagefald vil lægen foretage forskellige undersøgelser.
Spørgsmål til sundhedspersonalet
Ved opfølgningsbesøgene kan du få information af forskellige typer relevant fagpersonale som læge, sygeplejerske, optiker eller protesemager (okularist), der er specialist i at lave og tilpasse øjenproteser.
Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive dine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen, så er I to om at huske informationen bagefter.
Behandling af bivirkninger eller gener
Ved opfølgningsbesøget kan lægen søge at behandle og lindre eventuelle bivirkninger eller opståede gener. Du kan også få justeret din medicin, hvis der er behov for det.
Hvis du har problemer efter afsluttet behandling, kan du også få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler, og du kan blive henvist til andre fagpersoner, der kan hjælpe.
Du kan også få hjælp til information om tilbud fra kommuner, sundhedscentre, Kræftens Bekæmpelse samt muligheder for psykologhjælp, og til at tjekke, om pensionskasse eller forsikringsselskaber giver ydelse ved akut og kritisk sygdom.
Meget få udvikler smerter i efterforløbet. Hvis du oplever smerter, kan du blive henvist efter behov til regionale smerteklinikker.
Det er ikke ualmindeligt, at man efter et krævende behandlingsforløb kan opleve efterreaktioner som angst. Tal med lægen, så du kan få hjælp til at håndtere de angstudløste tanker. Læs mere om, hvordan du kan håndtere de ofte blandede følelser: