Diagnose og stadieinddeling ved kræft i thymus
Man kan først få stillet diagnosen kræft i thymus, når en vævsprøve (biopsi) af knuden er undersøgt i mikroskop, og det viser, at der er kræftceller til stede. Undersøgelsen kan også vise, hvilken type kræft i thymus du har. Det er vigtigt at få stillet den rigtige diagnose og finde ud af, hvor stor kræftknuden er, hvor dybt den vokser, og om den har spredt sig. Det sikrer, at du får den behandling, der er bedst for dig.
Der findes forskellige typer kræft i thymus. Vævsprøven bruges til at vise, om det drejer sig om thymuskræft af typen thymom eller thymus karcinom.
Den endelige diagnose af kræft i thymus i disse undertyper er først mulig, når vævsprøven fra kræftknuden er blevet undersøgt under mikroskop efter operationen.
System til stadieinddeling
Har du fået konstateret kræft i thymus, vil du få foretaget en række undersøgelser, for at lægen kan fastslå, hvor udbredt sygdommen er. Det hedder at stadieinddele sygdommen.
Stadieinddelingen er vigtig, for at man kan få den bedst egnede behandling
De fleste kræftformer inddeles i fire stadier afhængigt af, hvor meget sygdommen har bredt sig i kroppen. Lægen bruger stadieinddelingen til at vurdere, hvilken behandling der vil have den bedste effekt.
Stadieinddelingen siger også noget om mulighederne for at blive helbredt. Stadieinddeling betyder desuden, at lægen kan kontrollere effekten af den givne behandling.
Stadieinddeling af kræft i thymus:
Stadium I:
Kræftknuden er lokaliseret omkring thymus (brislen)
Stadium II:
Kræftknuden er vokset ind i hjertesækken
Stadium IIIa:
Kræftknuden er vokset ind i lungen, brystvæggen, nerver eller hulvenen
Stadium IIIb:
Kræftknuden er vokset ind i hovedpulsåren (aorta), lunge pulsåren, hjerte, spiserør eller luftrør
Stadium IVa:
Kræftknuden har spredt sig til lungehinden, hinden på hjertesækken eller til de lokale lymfeknuder
Stadium IVb:
Kræftknuden har spredt sig til andre dele af kroppen (metastaser)
Stadieinddeling af kræftsygdomme
Læs mere om, hvordan man bestemmer, hvilket stadie sygdommen er i.
Reaktioner og følelser
For de fleste mennesker kommer en kræftdiagnose som et chok – også selvom man måske længe har kæmpet med mistanken om noget alvorligt.
Det tager tid at forholde sig til en kræftsygdom – både for en selv og for ens pårørende.
Brug Kræftrådgivningen nær dig
Har du spørgsmål eller brug for at tale med nogen? Rundt om i hele landet har vi kræftrådgivninger, hvor du kan få en samtale med en rådgiver. Du kan også deltage i kurser og fysiske og kreative aktiviteter sammen med andre, der er berørt af kræft.
Find en rådgivning nær digSkriv med andre på cancerforum
Cancerforum er et online forum, hvor du kan stille spørgsmål og skrive sammen med andre, der er berørt af kræft. Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende.
cancerforum.dk