Undersøgelse og diagnose af kræft under graviditet
Ved mistanke om kræft bør man blive undersøgt, også selvom man er gravid. De fleste undersøgelser er ufarlige for gravide, men ved nogle undersøgelser må lægen tage specielle forholdsregler af hensyn til barnet.
Der er forskellige grunde til, at en graviditet kan forsinke en kræftdiagnose. Det vil sige, at sygdommen bliver opdaget senere.
En række almindelige symptomer på kræft som f.eks. oppustethed, hovedpine eller blødning fra skeden eller endetarmen er også almindelige under graviditet, og derfor bliver de ikke bemærket.
Det er også let at overse en knude i brystet under graviditet, ligesom en undersøgelse af livmoderhalsen er vanskelig at tolke på grund af de almindelige ændringer af livmoderhalsen, som skyldes graviditeten.
Hvis man får konstateret kræft, mens man er gravid, anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man bliver fulgt på Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital eller Rigshospitalet.
Kræftsygdom kan opdages ved almindelige graviditetsundersøgelser
Nogle gange kan kræft i livmoderhalsen opdages tilfældigt ved en gynækologisk undersøgelse i forbindelse med en rutinemæssig graviditetsundersøgelse. Rutine ultralydsundersøgelser af fosteret i den tidlige graviditet kan i meget sjældne tilfælde afsløre kræft i æggestokken hos moderen, inden kræften har givet symptomer.
Undersøgelser for kræft under graviditet
Ved mistanke om kræft bør man blive undersøgt på trods af graviditeten. Diagnosticering og planlægning af behandlingen er individuel for hver enkelt kvinde og foretages i et tværfagligt behandlingsteam.
Ultralydsundersøgelse og vævsprøver påvirker ikke barnet
Ultralydsundersøgelser påvirker ikke barnet, og lægen kan også tage vævsprøver, når man er gravid.
Visse former for røntgen bør begrænses under graviditet
Man kan få en almindelig røntgenundersøgelse af lungerne. Dog er læger tilbageholdende med CT-scanning, især i de første tre måneder af graviditeten, hvor barnet er mest følsomt for stråling.
Forskning har dog vist, at almindelige røntgenbilleder ikke skader barnet. Man kan også få en mammografi, men resultatet kan være vanskeligt at fortolke pga. graviditetshormonernes påvirkning af mælkekirtelvævet. Derfor bruger lægerne ultralydsundersøgelse af brystet ved mistanke om brystkræft.
I nogle tilfælde er det nødvendigt at lave en røntgenundersøgelse eller CT-scanning for at stille diagnosen. Stråledosis her er altid under den værdi, der kan påføre barnet risiko for misdannelser eller mental retardering. I de tilfælde er det nødvendigt at blive undersøgt, også selvom man er gravid. En forkert eller forsinket diagnose eller en forsinket behandling udgør en større risiko for kvinden og graviditeten end bivirkningerne til undersøgelserne, når blot lægen sørger for at overholde de mulige regler for strålebeskyttelse.
MR-scanning kan foretages under graviditet
MR-scanning påvirker ikke graviditeten. Lægen bør undgå at bruge kontraststoffet gadolinium, da forskere i forsøg med rotter har set, at stoffet har passeret moderkagen og kan give misdannelser. Det har dog aldrig ført til misdannelser hos mennesker.
Skintigrafi under graviditet og amning
Scintigrafi kan bruges under hele graviditeten, og anvendes især til at udelukke blodprop i lungerne. Risikoen for at skade fosteret er generelt meget lav i forhold til den risiko, som moderen løber ved ikke at lade sig undersøge.
Ved nogle få undersøgelser, hvor der benyttes radioaktive sporstoffer, bliver radioaktiviteten udskilt i modermælken. I de tilfælde bliver ammende kvinder anbefalet at lade være med at amme i typisk 12-24 timer efter undersøgelsen.
Sentinel node diagnostik til gravide
Sentinel node er en metode til at undersøge, om kræften har spredt sig til lymfeknuderne. Undersøgelse med sentinel node metoden kan også bruges under graviditet, da stråledosis til fostret er ubetydelig.
Her kan du få hjælp
For de fleste mennesker kommer en kræftdiagnose som et chok – også selvom man måske længe har kæmpet med mistanken om noget alvorligt. Det tager tid at forholde sig til en kræftsygdom – både for en selv og for ens pårørende.
Kræftens Bekæmpelse tilbyder professionel og gratis rådgivning. Du kan få hjælp til at tackle livet med kræft ved at kontakte nærmeste kræftrådgivning eller ringe til Kræftlinjen. Læs mere:
Patientforening for patienter med livmoderkræft
KIU – Kræft I Underlivet – er en landsdækkende forening, som hjælper og støtter kvinder, der har eller har haft kræft i underlivet samt deres pårørende. KIU har også en lukket Facebookgruppe for kvinder med livmoderhalskræft, hvor man bl.a. kan stille spørgsmål til en kræftlæge. Læs mere:
Brug Kræftrådgivningen nær dig
Har du spørgsmål eller brug for at tale med nogen? Rundt om i hele landet har vi kræftrådgivninger, hvor du kan få en samtale med en rådgiver. Vi tilbyder også forskellige arrangementer, kurser samt fysiske og kreative aktiviteter, hvor du kan møde andre.
Find en rådgivning nær digMød andre på cancerforum
Cancerforum er et online forum, hvor du kan stille spørgsmål og skrive sammen med andre, der er berørt af kræft. Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende.
cancerforum.dk