Stamcelletransplantation ved kronisk lymfatisk leukæmi (CLL)
Stamcelletransplantation (knoglemarvstransplantation) kan bruges i behandlingen af kronisk lymfatisk leukæmi (CLL), hvis øvrig behandling ikke længere virker.
I sjældne tilfælde kan stamcelletransplantation ved CLL komme på tale. Det er især hos yngre patienter, hvor andre behandlingsmuligheder er forsøgt.
Om stamcelletransplantation
Stamcelletransplantation er en form for immunterapi: Lægerne erstatter patientens immunforsvar med en rask donors immunforsvar i håbet om, at dette nye immunforsvar vil opfatte leukæmicellerne som fremmede og afstøde dem.
Stamcelletransplantation fører til helbredelse i cirka halvdelen af tilfældene.
Stamcelletransplantation skal overvejes nøje
Det er vigtigt at overveje transplantation grundigt, da den giver livstruende bivirkninger hos cirka en ud af fem behandlede. Overvejelser om transplantation kræver derfor:
- At sygdomsforløbet er så alvorligt og truende, at risikoen ved sygdommen klart overstiger risikoen ved transplantation
- At der skal være en tilgængelig søskendedonor, eller man skal have opnået Sundhedsstyrelsens tilladelse til at identificere en mulig ubeslægtet donor. Andre medlemmer af familien vil desværre ikke kunne anvendes, fordi vævstyperne ikke vil passe
- At sygdommen skal være inde i en stabil fase, hvor den seneste behandling (f.eks. målrettet biologisk behandling) stadig har en effekt i de 3-6 måneder, det tager, før transplantationen kan nå at virke. Hvis man er for svækket, kan det være, at kroppen ikke er i stand til at klare transplantationen og drage nytte af den.