Hvad er leverkræft?
Leverkræft er kræftsygdom, der opstår i leverens celler. Vær opmærksom på, at hvis en anden kræftform har spredt sig til leveren, er det ikke leverkræft, men stadig den oprindelige kræftform, og du skal derfor have en anden behandling end den her beskrevet. Spredning af anden type kræft til leveren er hyppigere end leverkræft.
Om leveren
Leveren er et livsnødvendigt organ, der sidder i højre side af bughulen under mellemgulvet, hvor den er beskyttet af brystkassens nederste ribben.
I leveren foregår flere stofskiftefunktioner, som gør kroppen i stand til at udnytte de næringsstoffer, der er i maden.
Leveren er også vigtig for, at kroppen kan nedbryde og skille sig af med affaldsstoffer, og så har leveren også en vigtig afgiftningsfunktion, når vi f.eks. indtager lægemidler eller alkohol.
En helt særlig evne hos leveren er, at den kan vokse til normal størrelse igen, efter man har fået fjernet en del af den, f.eks. ved fjernelse af en kræftknude i leveren.
Tegn på leverkræft
Symptomerne på leverkræft kommer ofte snigende, fordi leveren stadig kan fungere, selvom en stor del af den er ødelagt. Det første symptom kan være, at man kan mærke leveren opadtil i maven.
De hyppigste symptomer er vægttab, træthed og kvalme, og man kan i sjældnere tilfælde få feber og blive gul i huden (gulsot).
Symptomerne på leverkræft svarer til symptomerne på skrumpelever, så det kan være svært at skelne de to sygdomme fra hinanden.
Hvorfor opstår leverkræft?
Flere forskellige leversygdomme øger risikoen for, at der opstår kræft i leveren. Højt alkoholforbrug, overvægt, rygning og diabetes øger også risikoen betydeligt. Der er også mistanke om, at skimmelsvamp, ioniserende stråling samt visse kemikalier (f.eks. på arbejdspladsen) og radioaktive stoffer øger risikoen.
Sygdommen i tal
I gennemsnit fik 363 danske mænd og 154 danske kvinder konstateret leverkræft om året i perioden 2017 til 2021. Ved udgangen af 2021 var der 671 mænd og 322 kvinder, som levede med leverkræft i Danmark. Det vil sige, at de enten var i behandling, gik til kontrol eller blev betragtet som raske.
Behandling
Hvis kræften ikke har spredt sig til andre organer, men den er begrænset til leveren, findes der mange forskellige behandlingsmuligheder, herunder operation, levertransplantation, kemo-embolisering, radiofrekvensbehandling, strålebehandling og eventuelt protonbestråling.
Valget af behandling afhænger blandt andet af sygdommens stadie, kræftknudens placering og hvor udbredt kræftknuden er i leveren.
Hvis kræften har spredt sig uden for leveren, eller hvis kræftknuden har vokset sig for stor, er operation eller anden lokal behandling ofte ikke mulig. I nogle tilfælde får man tilbudt immunterapi eller medicinsk behandling, som kan holde sygdommen i ro. I andre tilfælde får man tilbudt strålebehandling til at lindre symptomerne fra sygdommen.
Hvad sker der efter behandlingen?
Efter man har afsluttet behandling, starter man i et opfølgningsforløb på hospitalet. Ved jævnlige kontrolbesøg taler man med lægen om eventuelle symptomer og gener, så lægerne kan holde øje med, om der er tegn på tilbagefald. Det er vigtigt at fortælle lægen, hvis der opstår nye symptomer eller ændringer.
Man kan også få hjælp til at behandle og lindre gener, der er opstået efter behandlingen.
Generelt om kræft
Kræft er en sygdom i kroppens celler. Kræft kan opstå, hvis cellerne et sted i kroppen begynder at vokse ukontrolleret og uden formål.
Mere om kræft