Årsager til primær leverkræft
Den hyppigste årsag til primær leverkræft (som blandt fagfolk kaldes hepatocellulært carcinom eller HCC) er skrumpelever (cirrose), der oftest skyldes overforbrug af alkohol eller kronisk leverbetændelse pga. virus. Andre leversygdomme, diabetes (type 1 og 2), overvægt, visse giftstoffer samt en række sjældne arvelige tilstande kan også øge risikoen for leverkræft.
Leversygdomme øger risikoen
Man har en forhøjet risiko for at udvikle kræft i leveren, hvis man har:
- Kronisk leverbetændelse (hepatitis B og C)
- Skrumpelever (cirrose)
- Fedtlever
- Hæmokromatose (arvelig sygdom som medfører abnorm jernophobning i leveren)
Behandling af hepatitis B og C kan forebygge leverkræft
Kronisk hepatitis B og C kan i fire ud af fem tilfælde behandles effektivt med en kombination af to eller flere antivirale midler i tabletform. Behandlingen bekæmper ikke kun virusinfektionen, men sænker også markant risikoen for at udvikle leverkræft. Læs mere om infektioner og kræft:
Stort alkoholindtag øger risikoen
Forskning viser, at jo højere alkoholindtag, jo større risiko for leverkræft. En forøget risiko ses dog først ved et alkoholindtag på ca. 4 genstande om dagen eller derover. Læs mere:
Overvægt øger risikoen
Overvægt øger risikoen for at udvikle leverkræft, hvilket sandsynligvis skyldes, at overvægt øger risikoen for at få fedtlever. Denne kroniske leversygdom - non-alkoholisk fedtlever - kan udvikle sig til leverkræft.
Det skønnes, at op mod 90 pct. af svært overvægtige personer har fedtlever. Læs mere om overvægt og kræft:
Rygning øger risikoen
Rygning øger risikoen for leverkræft. Risikoen bliver større, jo flere cigaretter man har røget, og jo flere år man har røget. Læs mere om rygning og kræft:
Bliv røgfri
Det er aldrig for sent at stoppe med at ryge. Der findes mange måder at få hjælp på, hvis man vil holde op med at ryge. Læs mere:
Svampegiften aflatoksin øger risikoen
Skimmelsvampen Aspergillus flavus danner 'aflatoksiner', som kan forårsage leverkræft. Aflatoksiner kan findes i visse importerede fødevarer som ris, nødder, majs og tørrede frugter, hvis de bliver opbevaret ved høj temperatur og fugtighed. Aflatoksiner kan udgøre et problem, hvis man f.eks. arbejder med at losse eksempelvis skibe med denne type fødevarer.
Plastindustri og radioaktivitet
Ved arbejde i plastindustrien kan man blive udsat for høje koncentrationer af 'vinylklorid monomerer'. Mange års udsættelse for disse kan medføre en sjælden type kræft i leveren (angiosarkom). Det plastblødgørende stof 'DEHP' er af IARC vurderet som muligvis kræftfremkaldende for mennesker.
Det radioaktive stof Thorotrast, som tidligere blev brugt som røntgenkontrast, har også vist sig at kunne give leverkræft.
Triklorethylen og methylenklorid øger sandsynligvis risikoen
De klorede opløsningsmidler triklorethylen (TRI) og methylenklorid (diklormetan) øger sandsynligvis risikoen for leverkræft. TRI har tidligere været meget brugt. I jern- og metalindustrien har det været brugt til affedtning af metaloverflader, inden man har malet. Det har også tidligere i nogen grad været brugt til kemisk rensning af tøj. TRI er kommet på Miljøstyrelsens liste over uønskede kemikalier, og bliver ikke længere brugt ret meget. TRI bliver dog fortsat brugt for eksempelvis på renserier til at fjerne vanskelige pletter.
Methylenklorid har tidligere været brugt til at fjerne maling. Læs mere om arbejdsrelateret kræft:
Ioniserende stråling øger risikoen for leverkræft
Ioniserende stråling er den stråling, man får ved strålebehandling og ved røntgenundersøgelser. Gammastråling er en form for ioniserende stråling, der udover til kræftbehandling også bliver brugt i industrien til at sikre, at svejsesømme er tætte og til måling af pladetykkelser. Læs mere om ioniserende stråling og kræft:
Patienter med både type 1 og type 2 diabetes har en øget risiko
Man kender ikke grunden til, at diabetespatienter har en øget forekomst af leverkræft, men forskellige mekanismer relateret til den dårligere blodsukkerregulering har været foreslået.
Kaffe mindsker sandsynligvis risikoen
Hvis man drikker meget kaffe, så mindsker det sandsynligvis risikoen for leverkræft. En række mekanismer for den beskyttende virkning er foreslået, men det vides ikke med sikkerhed, hvilke indholdsstoffer i kaffen der skal tilskrives denne effekt.
Måske mindsker fysisk aktivitet risikoen for leverkræft
Der findes endnu ikke ret meget forskning, men de nyeste og bedste studier peger i retning af, at fysisk aktivitet mindsker risikoen for leverkræft.