Lindrende behandling af levermetastaser
Hvis man har levermetastaser, vil man som regel også have brug for hjælp til at lindre de fysiske symptomer, som sygdommen kan give. Lindrende behandling kaldes også palliativ behandling.
Levermetastaser kan gøre ondt, f.eks. hvis leveren er vokset på grund af kræften. Der findes flere behandlinger, der kan lindre smerterne
Der er flere muligheder for lindrende behandling af:
- Smerter
- Ophobet væske i bughulen (ascites)
- Gulsot og hudkløe
- Svingende kropstemperatur
- Hikke
Lindring af smerter
Levermetastaser kan gøre ondt, hvis leveren er vokset, så den kommer til at presse på den kapsel, der omgiver leveren. Kemoterapi eller strålebehandling kan få leveren til at blive mindre og kan derfor virke smertestillende. Behandling med binyrebarkhormon (Prednison) kan også lindre smerter ved at mindske leveren.
Der findes mange forskellige typer smertestillende medicin. Nogle typer kan give forstoppelse (morfin og morfinlignende stoffer). Derfor skal man sørge for at drikke rigeligt og spise en fiberholdig kost. Man kan tale med sin læge om et eventuelt afføringsmiddel. Læs mere:
Lindring af ophobet væske i bughulen (ascites)
Ascites er en ophobning af væske i bughulen. Symptomerne er nedsat appetit og eventuelt åndenød, hvis lungerne ikke kan folde sig helt ud.
Lægen kan undersøge for ascites ved at banke let på maven, når man ligger skiftevis på siden og på ryggen. Væske i bughulen kan ses ved en ultralydsscanning af maven.
Har man kun en lettere ophobning af væske i bughulen, kan man få behandling med vanddrivende medicin (diuretika). Hjælper medicinen ikke nok, kan man få tappet væsken ud.
Udtømning af væske fra bughulen (ascitespunktur)
Udtømning af væske fra bughulen kaldes også ascitespunktur, abdominal paracentese eller laparocentese. Lægen kan udtømme noget af væsken i bughulen, hvis:
- Ens vejrtrækning eller kredsløb er påvirket
- Man har ubehag eller smerter
- Behandling med vanddrivende medicin ikke virker
Man kan ikke få tømt væske ud fra bughulen, hvis ens blod har meget svært ved at størkne, f.eks. på grund af sygdom eller behandling med blodfortyndende medicin.
Hvis det alligevel er nødvendigt at få tømt væsken ud, kan man få indsprøjtninger med K-vitamin eller få tilført plasma til blodet for at styrke blodets evne til at størkne.
Før udtømning af væske i bughulen
Inden man får tømt væsken fra bughulen ud, skal man tømme blæren, så den fylder mindst muligt. Personalet informerer om, hvad der skal ske og kan besvare ens spørgsmål.
Selve indgrebet kan give lettere ubehag eller smerte.
Sådan foregår udtømning af væske i bughulen
Man ligger på ryggen drejet en smule over på venstre side med let hævet hovedgærde. Derefter finder lægen det rigtige sted at stikke nålen ind, som er under navlen i venstre side af maven.
Huden bliver desinficeret, og man får lokalbedøvelse. Selve væsken tømmes ud i en pose via en lille plastikslange. Når væsken er tømt ud, fjerner lægen slangen igen, og man får forbinding og plaster på.
Hvis man tidligere er opereret i området, kan lægen bruge ultralyd til at finde det rigtige sted at foretage indgrebet.
Får man tappet mere end 2 liter væske, kan der gives protein (humant albumin) i blodbanen som drop. Hvis det er nødvendigt, kan man få tømt væske ud igen på et senere tidspunkt.
Søg læge, hvis du får problemer
Kontakt lægen, hvis du får feber, smerter, siven af væske, blødning eller hævelse i det område, hvor du er blevet stukket.
Det er kun sjældent, at der opstår komplikationer som blødning og beskadigelse af tarmen ved udtømning af væske fra bughulen.
Lindring af gulsot og hudkløe
Levermetastaser kan give gulsot, hvis metastaserne blokerer for galdegangenes afløb af galdevæske. I nogle tilfælde, afhængig af hvor blokaden sidder, kan man få indsat en stent. En stent er et lille rør, som holder galdegangen åben, så galden kan løbe ud i tyndtarmen som normalt.
Hudkløe er almindeligt ved levermetastaser og skyldes ophobning af affaldsstoffer, som leveren ikke får udskilt. Hudkløe kan af og til behandles med antihistaminer eller anden kløestillende medicin. Det kan også hjælpe at pleje huden ved at undgå udtørrende sæber og ved at bruge fugtighedscreme.
Lindring af svingende kropstemperatur og hikke
Når man har levermetastaser, kan man også opleve ændringer i kropstemperaturen, sådan at man veksler mellem at svede og fryse. Man kan desuden få hikke, hvis leveren presser på nerverne til mellemgulvet.
Vekslende kropstemperatur kan behandles med acetylsalicylsyre eller binyrebarkhormon, der virker febernedsættende.