Hvis kræften er vendt tilbage
Det kan være svært at forholde sig til, at man har fået tilbagefald af kræftsygdommen, men er det tilfældet, er der flere muligheder for behandling.
Kræften er vendt tilbage - hvad nu?
Risikoen for, at livmoderhalskræft vender tilbage, afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling du tidligere har fået.
For de fleste er det overvældende at få besked om, at kræften er kommet igen, men er det tilfældet, er der flere muligheder for behandling.
Nogle indstiller sig hurtigt på at skulle i gang med et nyt behandlingsforløb, mens andre har sværere ved at se, hvordan de skal finde kræfter og energi til at starte på behandling igen. For langt de fleste vil der efter lidt tid indfinde sig mere ro i tilværelsen.
Undersøgelser for tilbagefald
Hvis der er mistanke om et tilbagefald, vil du få foretaget en gynækologisk undersøgelse i fuld bedøvelse, så lægen kan tage en vævsprøve fra det mistænkte område.
Desuden vil du blive undersøgt med en PET/CT-scanning for at se, om der er tegn på spredning af sygdommen til andre organer. I nogle tilfælde får du også en MR-scanning.
Behandling ved tilbagefald
Den behandling, du får ved tilbagefald af livmoderhalskræft, afhænger af, hvilken behandling du har fået i første omgang, og hvor meget sygdommen har spredt sig.
Tilbagefald efter fjernelse af livmoderen kan behandles med strålebehandling
Ved lokalt tilbagefald af livmoderhalskræft i bækkenet kan du tilbydes behandling med strålebehandling og kemoterapi. Strålebehandlingen består af en kombination af udvendig strålebehandling og indvendig strålebehandling (brachyterapi) samt ugentlig kemoterapi med stoffetcisplatin.
Tilbagefald efter strålebehandling af livmoderhalskræft
Ved tilbagefald efter strålebehandling kan det i nogle tilfælde være muligt at blive opereret. Dette er en meget omfattende operation og tilbydes kun, hvis kræftområdet er lokaliseret til livmoderhalsen alene eller lægen vurderer, at kræften kan fjernes i sundt væv.
Afhængigt af hvor tilbagefaldet sidder, kan det i andre tilfælde være muligt at få supplerende strålebehandling.
Lindrende og livsforlængende behandling
Hvis sygdommen er meget udbredt, kan du få livsforlængende behandling med kemoterapi, der indeholder cisplatin eller carboplatin oftest i kombination med paclitaxel og evt. bevacizumab og immunterapi. Behandlingen kan mindske udviklingen af sygdommen i en periode.
Har du smerter og blødningstendenser – og ikke tidligere har fået strålebehandling - er det muligt at få en kort serie lindrende strålebehandling.
Læs mere om medicinen
Kemoterapi og immunterapi med immunregulerende antistoffer ved tilbagefald eller spredning
Ved tilbagefald af livmoderhalskræft eller ved spredning af sygdommen kan du få immunterapi med det immunregulerende antistof pembrolizumab i kombination med kemoterapi med eller uden antistoffet bevacizumab, , hvis lægerne vurderer, at du vil have gavn af behandlingen.
Det immunregulerende antistof pembrolizumab virker ved, at immunsystemet aktiveres til selv at angribe kræftcellerne. Det immunregulerende antistof bevacizumab virker ved at hæmme dannelsen af nye blodkar, så kræftknuden ikke kan vokse og dermed bliver bremset.
Du får behandling med immunregulerende antistoffer som drop i en blodåre, og behandlingen gives i kombination med kemoterapi i form af paclitaxel og cisplatin eller carboplatin.
Behandlingen foregår ambulant, du går til kontrol i hele behandlingsforløbet. Behandling med pembrolizumab kan fortsættes i op til 2 år, og med bevacizumab så længe, den har effekt.
Selv om immunterapi eller kombinationen af immunterapi og kemoterapi har forbedret behandlingen hos mange mennesker med tilbagefald af livmoderhalskræft, er der på nuværende tidspunkt en del, for hvem behandlingen desværre ikke virker.
Bivirkningerne er som regel milde, men kan udvikle sig meget alvorligt
Bivirkningerne kan opstå på alle tidspunkter under behandlingen og i flere måneder efter afsluttet behandling.
Bivirkningerne kræver hurtig og korrekt behandling, og langt de fleste bivirkninger forsvinder, hvis de behandles i tide.
Det er derfor vigtigt, at man søger læge, hvis man oplever bivirkningssymptomer, så man hurtigt kan blive vurderet og få korrekt behandling, hvis der er behov for det.
Læs mere om medicinen og dens bivirkninger:
Behandling af metastaser
Hvis en kræftsygdom spreder sig til andre steder i kroppen, kaldes det metastaser. Metastaser består af samme slags kræftceller som den oprindelige kræftform, hvilket har betydning for behandlingen. Livmoderhalskræft kan sprede sig til lungerne og sjældent til lever og knoglerne: