Opfølgningsforløb efter livmoderhalskræft
Når du har afsluttet din behandling, vil du blive tilbudt at møde til opfølgning på hospitalet. Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage. Et opfølgningsforløb kan fortsætte op til fem år efter behandlingen.
Hvad sker der ved møderne i opfølgningsprogrammet?
Du vil i opfølgningsperioden være tilknyttet enten den gynækologisk afdeling, hvis du har fået ren kirurgisk behandling, eller den onkologisk afdeling, hvis du har fået strålebehandling og kemoterapi eller operation, kemoterapi og strålebehandling. Opfølgningsforløb er forskellige. De afspejler både din risiko for senfølger og risiko for tilbagefald. Lægen vil dog også tage hensyn til dit behov for opfølgning.
Ved opfølgningen efter kræftbehandlingen taler du med lægen om eventuelle symptomer. Det kan være symptomer, der kan give mistanke om tilbagefald af sygdommen. Det kan også være senfølger, som er _ fysiske eller følelsesmæssige symptomer, der opstår efter behandlingen. Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og evt. behandling eller lindring.
Ved symptomer, der kan give mistanke om tilbagefald af sygdommen, eller hvis du skal undersøges for senfølger, får du foretaget en gynækologisk undersøgelse og eventuelt en ultralydsscanning.
Hvis du har fået strålebehandling under din behandling, får du typisk foretaget 1-2 helkropsscanninger i opfølgningsforløbet for at undersøge, om der er tegn på tilbagefald af sygdommen.
Hvis du har senfølger, vil der blive lagt en plan for, hvordan du bedst kan hjælpes. Der er senfølgeklinikker på de fleste større hospitaler og også mange tilbud om hjælp i din kommune. Lægen vil tale med dig om, hvor du skal henvises til, og hvem der henviser dig.
I samarbejde med lægen planlægges næste opfølgning.
Det er vigtigt, at du selv holder øje med symptomer
Mellem disse opfølgninger er det vigtigt, at du selv er opmærksom på eventuelle symptomer på tilbagefald af sygdommen.
Hvis du får symptomer, som bekymrer dig, så kontakt den afdeling, som har behandlet dig. Du skal ikke vente til næste planlagte besøg, men henvende dig og bede om at få din tid fremskyndet. Det er vigtigt at huske, at selvom du oplever disse symptomer, er det langt fra sikkert, du har tilbagefald, men du skal undersøges.
De enkelte afdelinger er forpligtet til at tilbyde en hurtig ambulant tid, hvis man henvender sig med symptomer.
Når du ikke længere går til opfølgning på afdelingen, skal du kontakte din egen læge ved mistanke om tilbagefald.
Spørgsmål til lægen
Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du tager dine spørgsmål, bekymringer og problemer op. Det er en god idé at skrive dine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.
Behandling af senfølger
Ved besøgene spørger lægen ind til gener, der er opstået efter behandlingen.
Du kan få gode råd om f.eks. kost, livsstil eller hjælpemidler.
Hvis du har fysiske eller psykiske senfølger, kan det være relevant at henvise dig til behandling på en senfølgeklinik på hospitalet eller i din kommune. Via din egen læge kan du henvises til psykolog, og på flere hospitaler er det muligt at blive henvist til sexologisk rådgivning.
Bekymring for tilbagefald
Det er helt normalt at være bekymret for tilbagefald efter endt behandling, også selvom dine undersøgelser ser fine ud.
Bekymringen kan påvirke din hverdag – måske får du svært ved at sove eller får problemer med at huske og koncentrere dig.
Det kan være en hjælp at tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan også få hjælp af Kræftens Bekæmpelse. Vi tilbyder gratis rådgivning, hvor du enten kan møde op i en af vores kræftrådgivninger eller ringe og tale med en rådgiver på Kræftlinjen.
Endelig kan du også dele dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende på cancerforum. dk.