Hormonbehandling af livmoderkræft
Her kan du læse om hormonbehandling af kræft i livmoderen. Du kan få tilbudt hormonbehandling, hvis du får tilbagefald, eller hvis anden behandling ikke er mulig.
Du kan få tilbudt hormonbehandling:
- Ved tilbagefald, hvor anden behandling ikke har været tilstrækkelig
- Hvis operation, kemoterapi eller strålebehandling ikke er mulig
Hvis livmoderkræften har spredt sig, kan du enten få tilbudt progesteron (gestagen) som hormonbehandling, antiøstrogen eller aromatasehæmmer.
Hormonbehandling kan ikke fjerne kræften, men kan bremse sygdommens udvikling.
Behandling med progesteron
Kræft i livmoderslimhinden kan være følsom over for det kvindelige kønshormon østrogen. Det betyder, at kræftknuden vokser, når der er østrogen tilstede. Kræften kan i nogle tilfælde hæmmes med det andet kvindelige kønshormon progesteron.
For at afgøre om behandling med hormoner kan have effekt, kan man få undersøgt, om kræftcellerne har såkaldte hormonreceptorer på overfladen. Hvis kræftcellerne har hormonreceptorer, vil behandling med hormon ofte virke.
Du får behandlingen som tabletter, og du kan fortsætte, så længe der er effekt.
Bivirkninger ved behandling med progesteron
Bivirkninger i forbindelse med behandling med progesteron kan være øget mængde af vand i kroppen, øget appetit og vægtstigning, tørre og sarte slimhinder og øget risiko for årebetændelse og blodpropper.
Behandling med antiøstrogen
Hvis behandling med progesteron ikke længere har en effekt på ens sygdom, kan du i nogle tilfælde blive tilbudt behandling med andre former for hormoner. Det kan være antiøstrogen (f.eks. Tamoxifen) eller såkaldte aromatasehæmmere.
Tidlig overgangsalder
Når kræftbehandlingen hæmmer produktionen af kønshormon, går kvinden i overgangsalder. Læs mere om symptomerne og om, hvad du kan gøre ved dem.
Symptomer på tidlig overgangsalder hos kvinder