Hvad er livmoderkræft?
Livmoderkræft er en kræftsygdom, der opstår i selve livmoderen. Livmoderkræft hedder også cancer uteri. Det vigtigste symptom er uventet blødning fra skeden.
Om livmoderen
Livmoderen er et hult organ, der ligger midt i bækkenet mellem blæren og endetarmen hos kvinder. Selve livmoderen er kegleformet med spidsen nedad.
Livmoderhalsen er den nederste smalle del af livmoderen og æggestokkene sidder i hjørnerne på begge sider af livmoderen.
Livmoderens primære opgave er at beskytte og ernære det befrugtede æg, under graviditeten og sørger for, at barnet bliver født ved hjælp af livmoderens muskler.
Tegn på livmoderkræft
Sygdommen opdages oftest i de tidligste stadier, fordi det mest almindelige symptom er uventede blødninger fra skeden.
Livmoderkræft opstår, som regel efter overgangsalderen og ses sjældent før 40-årsalderen. Andre symptomer på livmoderkræft kan også være f.eks. blodigt udflåd.
Fælles for symptomerne er, at det nødvendigvis ikke behøver at være kræft, men ligeså vel kan være symptomer på noget andet.
Hvorfor får nogle kvinder livmoderkræft?
I Danmark er antallet af kvinder, der hvert år rammes af livmoderkræft relativt højt, i forhold til andre europæiske lande.
Risikoen for at udvikle livmoderkræft afhænger bl.a. af det kvindelige kønshormon østrogen. Langvarig og konstant påvirkning af østrogen og manglende tilførelse af progesteron, øger risikoen for at udvikle livmoderkræft.
Derudover har kvinder, som aldrig har været gravide, større risiko for at udvikle livmoderkræft, sammenliget med kvinder, som har fået børn. Det kan skyldes forstyrrelser i hormonbalancen på grund af manglende ægløsninger.
Sygdommen i tal
I Danmark fik 817 kvinder i gennemsnit konstateret livmoderkræft om året i perioden mellem 2017-2021.
I 2021 var der 11.481 kvinder, der levede med livmoderkræft. Det vil sige, at de enten var i behandling, gik til opfølgning eller blev betraget som raske.
Det høje antal af kvinder, der lever med livmoderkræft, fortæller noget om, at livmoderkræft er en sygdom man ofte lever med i længere tid.
Behandling
Da sygdommen oftest bliver opdaget tidligt, vil behandlingen af livmoderkræft først og fremmest være operation, hvor man får fjernet livmoderen og begge æggeledere og æggestokke.
Hvis sygdommen er meget fremskreden, vil man blive tilbudt at få kemoterapi eller strålebehandling som yderligere behandling. Man vil normalt være i stand til at vende tilbage til sine normale gøremål 2-4 uger efter operationen.
Hvad sker der efter behandlingen?
Når man har afsluttet behandlingen, vil man få et tilbud om at gå til opfølgning. Det er den hospitalsafdeling ( gynækologisk eller onkologisk afdeling) der har afsluttet behandlingen, der skal sørge for at udarbejde en opfølgningsplan.
Mange vil kun have behov for et enkelt opfølgningsbesøg ca. 3 måneder efter operationen. Det er ved opfølgningsbesøgene også en god ide at tale med sin læge om spørgsmål og bekymringer og få hjælp til at lindre eventuelle gener eller senfølger.
Generelt om kræft
Kræft er en sygdom i kroppens celler. Kræft kan opstå, hvis cellerne et sted i kroppen begynder at vokse ukontrolleret og uden formål.
Mere om kræft