Livet efter lungekræft
Mange oplever at skulle leve med gener efter at være blevet behandlet for lungekræft. Heldigvis kan meget af det behandles eller lindres. Derudover kan kost og motion være med til at give energi og styrke livskvaliteten.
Kroniske lungeforandringer kan give åndenød
Mange har haft åndenød og hoste før behandlingen og vil opleve færre symptomer efter operation. En del vil fortsat have hoste efter behandlingen på grund af kroniske lungeforandringer som f.eks. bronkitis og rygerlunger.
Hvis man har fået fjernet en del af eller måske hele den ene lunge, eller hvis sygdommen er meget udbredt i lungerne, påvirker det lungefunktionen. Det kan give åndenød, da man skal arbejde hårdere for at få luften ned i lungerne åndenød.
Behandling af åndenød
Nogle har brug for genoptræning på grund af fysiske gener efter behandlingen. F.eks. kan fysioterapi være med til at bedre vejrtrækningen. For at have ret til genoptræning er det vigtigt, at man får en genoptræningsplan, inden man bliver udskrevet fra hospitalet.
Det kan også være en mulighed med medicinsk behandling i form af inhalationsmedicin. Medicinen lindrer ved at udvide de små luftrør, og den dæmper bronkitis.
Læs om åndenød og behandling af åndenød:
Risiko for blodpropper
Når man har lungekræft, har man generelt en let øget risiko for at få blodpropper i de dybe vener i lægmuskulaturen, i låret eller i bækkenet. Kræft i lungerne medfører også i sig selv en vis øget risiko.
Du skal søge læge med det samme, hvis du oplever symptomer på en blodprop, så du kan få hurtig behandling.
Symptomer på blodprop i benene er:
- Hvis f.eks. lægmusklen i det ene ben hæver, og der er et ømt, rødt og varmt område. Mange beskriver det som 'en fibersprængning' uden årsag
Gode råd til at forebygge blodpropper i benene
- Gå hyppige, korte ture
- Stå på tæerne og vip frem og tilbage
- Hvis du ikke kan bevæge dig rundt, kan du bøje og strække ben, fødder og tæer en gang i timen
- Drik rigeligt vand
Du kan læse mere om symptomer og få gode til at forebygge blodpropper i benene her:
Træthed
Det er almindeligt at opleve en overvældende træthed, efter behandlingen er ovre. Trætheden forsvinder heldigvis med tiden, men mens den står på, kan det være en god idé at sætte realistiske mål for, hvad du kan i løbet af en dag. Det er godt at holde sig i gang, men husk også pauser og at hvile dig i dagens løb.
Trætheden kan påvirke dit forhold til familie og venner, og humøret kan svinge. For de fleste vil dette kun være en overgang, og tilværelsen vil gradvist blive normal igen.
Godt at vide
Skyldfølelse
Mange kan opleve skyldfølelse og dårlig samvittighed over for sine nærmeste, fordi man har røget, og fordi man måske heller ikke bare lige kan holde op. Nogle føler, at det er en hjælp at tale om deres overvejelser. Andre vil hellere tænke over det for sig selv.
Hvis du har brug for det, kan du få hjælp her:
Aktiviteter
Besøg kalenderen og se, om der er aktiviteter nær dig, du kunne have glæde af. I kalenderen finder du samtalegrupper, kurser og andre aktiviteter for kræftpatienter, pårørende og efterladte i hele landet.
Mød andre på cancerforum
Cancerforum er et online forum, hvor du kan stille spørgsmål og skrive sammen med andre, der er berørt af kræft. Her kan du dele dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende i gruppen 'Lungekræft'.
Kræftrådgivningen
Alle berørt af kræft er velkomne i Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivninger. Du kan få professionel rådgivning og har mulighed for at deltage i samtalegrupper, kurser og andre aktiviteter. Vi har tilbud til både kræftpatienter, pårørende og efterladte. Alle tilbud er gratis.