Lindrende behandling
Hvis lungekræften ikke kan fjernes, vil man blive tilbudt lindrende behandling af de gener, man oplever ved sygdommen. Mange vil opleve gener som f.eks. hoste, åndenød og hæshed.
Lindrende behandling
Hvis man har lungekræft og ikke ønsker at blive opereret eller få kemoterapi, eller hvis lægerne vurderer, at behandlingen ikke vil have gavnlig effekt, kan man få tilbudt lindrende behandling. Formålet med lindrende (palliativ) behandling er at lindre de gener, man oplever fra sygdommen.
Det kan være rigtig svært at forholde sig til, at lindrende behandling er eneste mulighed. Det er normalt at føle angst og magtesløshed. Når man har haft tid til at vænne sig til situationen, vil mange opleve, at der alligevel kommer mere ro på.
Få hjælp til situationen
Tillad dig selv at føle vrede, sorg og frygt. Det er en naturlig del af processen. Selv om det kan være svært, så prøv at undgå at give det så meget plads, at det bliver altoverskyggende og påvirker din livskvalitet.
Det kan være en god idé at dele det med nogen - de fleste vil være glade for at kunne være der for dig.
- Tal med andre i en lignende situation. Måske kan du deltage i en gruppe med ligestillede, f.eks. gennem Kræftens Bekæmpelses rådgivninger, på Cancerforum eller i en patientforening
- Tal med en professionel, f.eks. din læge eller en sygeplejerske. Den praktiserende læge har mulighed for at henvise til en psykolog. Det offentlige yder tilskud til konsultationer hos en psykolog, men man skal selv betale en del af honoraret. Du kan læse mere om mulighederne for økonomisk tilskud her: Tilskud til psykologsamtaler
- Du kan også ringe til Kræftlinjen og tale med en rådgiver eller henvende dig på Kræftens Bekæmpelses rådgivninger. Det er gratis, og du behøver ikke bestille tid; bare mød op i åbningstiden
- Mange har glæde af alternativ behandling. Det kan være for at lindre smerte, give energi eller på anden måde forbedre livskvaliteten. Tal med din læge om, hvad du kan benytte dig af, og hvad du skal passe på med
- Mange kræftpatienter ønsker at gøre noget godt for deres krop. Læs mere om, hvad du kan gøre for dig selv: Hvad kan du selv gøre
Her finder du en oversigt over alle Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud:
Lindring af gener ved lungekræft
De hyppigste gener ved lungekræft er åndenød, hoste og hæshed. Herunder kan du læse mere om de enkelte symptomer, og hvordan de kan lindres.
Åndenød ved lungekræft
Åndenød (dyspnø) er et almindeligt symptom ved lungekræft. Det kan skyldes selve kræftknuden, væske mellem lungehinderne eller blodmangel.
Det kan i sjældne tilfælde skyldes, at hjertet er påvirket af væskeansamling i hjertesækken og derfor har svært ved at pumpe.
Åndenød kan føles, som om man hele tiden har noget tungt liggende på brystet, og det kan være skræmmende ikke at kunne få luft. Angst kan forværre åndenøden.
Åndenød kan komme i forbindelse med, at man er fysisk aktiv, eller når man er træt. Nogle oplever, at åndenøden er til stede hele tiden, mens andre oplever, at den kommer pludseligt eller snigende og i forskellige grader.
Alt efter årsagen til åndenøden er der forskellige muligheder for behandling og lindring. Du kan læse mere om åndenød her:
At hoste blod op (blodigt opspyt)
Nogle oplever at hoste blod op. Det blodige opspyt skyldes ofte blødning fra et lille blodkar i lungen.
Det kan se meget voldsomt ud, men er sjældent faretruende, da det som regel kun er en lille smule blod, man hoster op.
Hvis det bliver værre, kan blødningen i lungen behandles med strålebehandling (tre behandlinger) eller laserbehandling. Hvis man hoster meget blod op, skal man indlægges.
Blodfortyndende medicin (antikoagulations-behandling) og visse typer smertestillende medicin bør man være forsigtig med. Fortæl din læge, hvis du tager disse typer medicin.
Hæshed ved lungekræft
Man kan blive hæs, hvis kræftknuden trykker på den nerve, der styrer stemmelæberne. Det betyder ofte, at det bliver både anstrengende og irriterende at tale.
Nogle kan opleve smerter i halsen, og hvis man i forvejen har åndenød, kan det blive værre.
Man skal give sig ro til at tale og være tålmodig - det samme skal ens pårørende være.
Der er ingen medicinsk behandling mod hæshed. Ved kronisk hæshed efter operation, medicinsk kræftbehandling eller strålebehandling vil taletræning (hos logopæd) ofte kunne hjælpe.
Forsøgsbehandling
Forsøgsbehandling er en undersøgelse af en ny type behandling, hvis virkning man endnu ikke kender til bunds. Forsøgsbehandling kan være en mulighed, hvis standardbehandling ikke virker.
ForsøgsbehandlingBrug Kræftrådgivningen nær dig
Har du spørgsmål eller brug for at tale med nogen? Rundt om i hele landet har vi kræftrådgivninger, hvor du kan få en samtale med en rådgiver. Du kan også deltage i kurser og fysiske og kreative aktiviteter sammen med andre, der er berørt af kræft.
Find en rådgivning nær digSkriv med andre på cancerforum
Cancerforum er et online forum, hvor du kan stille spørgsmål og skrive sammen med andre, der er berørt af kræft. Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende.
cancerforum.dk