Behandling af småcellet lungekræft
Småcellet lungekræft behandles med kemoterapi og med strålebehandling. I nogle få tilfælde er det muligt at operere.
Kemoterapi
Kun i få tilfælde opdager man småcellet lungekræft så tidligt, at det er muligt at operere. I de tilfælde får man kemoterapi efter operationen. Men for langt de fleste med småcellet lungekræft er kemoterapi den primære behandling.
Kemoterapi er behandling med celledræbende stoffer, som virker godt mod småcellet lungekræft.
Kemoterapien består af en kombination af to forskellige stoffer. Den mest brugte behandling til småcellet lungekræft er en kombination af carboplatin og etoposid.
Kemoterapien får man dels som et drop i armen og dels som kapsler. Man får behandling 3 dage hver 3. uge.
Man får normalt fire til seks behandlinger i alt, og man behøver ikke at være indlagt under behandlingen.
CT-scanning før kemoterapi
Før behandlingen med kemoterapi skal lægerne danne sig et overblik over sygdommen, og om den har spredt sig. Det sker ved hjælp af en CT-scanning af brystkassen og den øverste del af maven.
Hvis der efter CT-scanning er tvivl om, hvorvidt sygdommen har spredt sig, får man også en PET/CT-scanning.
I visse tilfælde får man også taget en vævsprøve (biopsi) fra mistænkelige forandringer, især hvis det er i leveren.
Man får også taget blodprøver og eventuelt en nyrefunktionsprøve for at se, om leverens og nyrernes funktion er god nok til, at man kan tåle kemoterapi.
Bivirkninger ved kemoterapi
Bivirkningerne afhænger af, hvilke typer kemoterapi man får og i hvilken dosis. De mest almindelige bivirkninger er:
- hårtab
- kvalme
- træthed
- prikken i hænder og fødder
Kemoterapi hæmmer knoglemarvens funktion, hvilket kan give blodmangel og øget risiko for blødning og infektion.
Bivirkningerne kan i mange tilfælde lindres med medicin, og der findes en række gode råd, som også kan afhjælpe bivirkningerne.
Du kan læse mere her:
Strålebehandling sammen med kemoterapi
Hvis der ikke er metastaser (på nær til de nærmeste lymfeknuder i brystskillevæggen), vil man eventuelt få strålebehandling samtidig med kemoterapien. Behandlingen starter gerne samtidig med anden serie kemoterapi.
Langt de fleste får tilbudt 30-40 strålebehandlinger (to om dagen) i løbet af 3-4 uger. Lægen kan også vælge at tilbyde en enkelt strålebehandling dagligt i 6 uger.
Behandlingen gives med helbredende sigte, men da der er en risiko for, at lungekræften kan komme tilbage, skal man løbende til kontrolscanninger i 5 år efter behandlingerne er afsluttet.
Bivirkninger ved strålebehandling
Strålebehandling kan give bivirkninger under og efter behandlingen. Bivirkningerne afhænger af dosis og hvor stort et område, der bliver bestrålet.
Strålebehandling af brystkassen kan give synkebesvær, åndenød, feber eller hoste.
Hvis åndenød og hoste tager til i ugerne og månederne efter strålebehandlingen, er det vigtigt at kontakte afdelingen, da det kan være nødvendigt at behandle med binyrebarkhormon (prednisolon tabletter) i en periode.
Synkebesværet aftager som regel i løbet af et par uger efter, behandlingen er afsluttet.
Når kemoterapi og strålebehandling kombineres, kan der opstå flere bivirkninger, end hvis man kun får en type behandling. For eksempel er synkebesværet værre, hvis man får kemoterapi og strålebehandling samtidig.
Hvad er kemoterapi?
Forebyggelse af hjernemetastaser
Hvis sygdommen bringes under kontrol med kemoterapien, kan man efterfølgende blive tilbudt supplerende strålebehandling af hjernen for at forebygge hjernemetastaser.
Hjernemetastaser opstår hos op mod halvdelen af alle med småcellet lungekræft. Den forebyggende behandling består af ti strålebehandlinger i løbet af 2 uger, og den halverer risikoen for hjernemetastaser.
Da der både er fordele og ulemper ved forebyggende strålebehandling mod hjernen, er det en god ide at tale med den behandlende læge om det.
Bivirkninger
Bivirkningerne ved forebyggende strålebehandling mod hjernen kan være kvalme, hovedpine og træthed. Nogle oplever også svimmelhed og opkastninger, som kan behandles med binyrebarkhormon (prednisolon). Bivirkningerne viser sig umiddelbart efter behandlingen, men aftager hurtigt.
Her kan du læse mere uddybende om hjernemetastaser:
Brug Kræftrådgivningen nær dig
Har du spørgsmål eller brug for at tale med nogen? Rundt om i hele landet har vi kræftrådgivninger, hvor du kan få en samtale med en rådgiver. Du kan også deltage i kurser og fysiske og kreative aktiviteter sammen med andre, der er berørt af kræft.
Find en rådgivning nær digSkriv med andre på cancerforum
Cancerforum er et online forum, hvor du kan stille spørgsmål og skrive sammen med andre, der er berørt af kræft. Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende.
cancerforum.dk