Hvis kræften vender tilbage
For de fleste er det et chok, hvis kræften vender tilbage. Andre kan have haft det på fornemmelsen. Hvis det sker, skal du vide, at der er hjælp og støtte at hente, og at der er flere muligheder for behandling afhængigt af tidligere behandling, og hvor kræften sidder.
Hvis kræften er kommet igen
Det er normalt at opleve chok, angst og magtesløshed, hvis kræften vender tilbage, eller hvis der igen er aktivitet i sygdommen.
Nogle indstiller sig hurtigt på at skulle i gang med et nyt behandlingsforløb. Andre har sværere ved at se, hvordan man skal finde kræfter og energi til at starte på behandling igen.
Når man har haft tid til at vænne sig til situationen, vil mange opleve, at der på trods af situationen kommer mere ro på, og at tankerne om sygdommen fylder mindre.
Muligheder for behandling
Både småcellet og ikke-småcellet lungekræft kan blusse op igen. Hvis det sker, vil lægen vurdere hvilken type behandling, der vil have den mest gavnlige effekt.
Behandlingsmulighederne kan være kemoterapi og/eller immunterapi, målrettet behandling eller stråleterapi. Hvilken type behandling, du vil blive tilbudt, afhænger blandt andet af, hvor kræften sidder, og hvilken behandling du tidligere har fået.
Du kan læse om de forskellige typer af behandling her:
Spredning til hjernen
Hvis kræften har spredt sig til hjernen (hjernemetastaser), kan man få strålebehandling og behandling med binyrebarkhormon.
Du kan læse om behandlingen af spredning til hjernen her:
Få hjælp til situationen
Tillad dig selv at føle vrede, sorg og frygt. Det er en naturlig del af processen, men forsøg ikke at give det lov til at fylde alt, og del gerne dine tanker og følelser med nogen. De fleste vil være glade for at kunne være der for dig.
- Tal med andre i en lignende situation. Måske kan du deltage i en gruppe med ligestillede, f.eks. gennem Kræftens Bekæmpelses rådgivninger, på Cancerforum eller i en patientforening
- Tal med en professionel, f.eks. din læge eller en sygeplejerske. Den praktiserende læge har mulighed for at henvise til en psykolog. Det offentlige yder tilskud til konsultationer hos en psykolog, men man skal selv betale en del af honoraret. Du kan læse mere om mulighederne for økonomisk tilskud her:
Tilskud til psykologsamtaler - Du kan også ringe til Kræftlinjen og tale med en rådgiver eller henvende dig på Kræftens Bekæmpelses rådgivninger. Det er gratis, og du behøver ikke bestille tid; bare mød op i åbningstiden
- Mange har glæde af alternativ behandling. Det kan være for at lindre smerte, give energi eller på anden måde forbedre livskvaliteten. Tal med din læge om, hvad du kan benytte dig af, og hvad du skal passe på med
- Mange kræftpatienter ønsker at gøre noget godt for deres krop. Læs mere om, hvad du kan gøre for dig selv:
Hvad kan du selv gøre
Her finder du en oversigt over alle Kræftens Bekæmpelses rådgivningstilbud:
Forsøgsbehandling
Forsøgsbehandling er en undersøgelse af en ny type behandling, hvis virkning man endnu ikke kender til bunds. Forsøgsbehandling kan være en mulighed, hvis standardbehandling ikke virker.
Forsøgsbehandling