Hvad er lungekræft?
Der findes to hovedtyper af lungekræft: småcellet og ikke-småcellet, og behandlingen af dem er forskellig. Den primære årsag til lungekræft er rygning. Kræftforskningen har medvirket til, at overlevelsen har været stigende de seneste år. Lungekræft er dog stadig en meget alvorlig sygdom og årsag til flest kræftrelaterede dødsfald i Danmark.
Kort om lungerne
Lungerne sørger for, at kroppen får den nødvendige ilt fra den luft, vi indånder.
Lungerne sidder i brystkassen, som består af ribben og muskler. Hver lunge ligger i en lungehinde og er delt op i lungelapper. Den venstre lunge har to lapper, den højre har tre.
Mellem lungerne sidder luftrøret, som går fra munden og næsen ned til lungerne. Her forgrener luftrøret sig ind i lungerne gennem mindre luftrør, som hedder bronkier. Når vi ånder ind, føres luften gennem luftrøret og ud i bronkierne.
Bronkierne ender i ca. en milliard meget små og tyndvæggede hulrum, som kaldes alveoler. Fra dem kan ilten let komme ind i blodbanen og føres videre ud i kroppen.
I kroppen omdannes ilten til kuldioxid (CO2) og vand. Hjertet pumper blodet med kuldioxiden tilbage til lungerne, hvor det udskilles i alveolerne og udåndes.
Her kan du se billeder af lungerne, og hvordan de fungerer
Tegn på lungekræft
Det mest almindelige tegn på lungekræft er hoste, der varer mere end 4-6 uger.
For mange rygere kan hoste være blevet almindeligt på grund af irriterede luftveje. Hvis det er tilfældet, er det en god idé at holde øje med, om hosten bliver værre, eller om der opstår andre symptomer på lungekræft.
Andre symptomer på lungekræft kan være smerter i brystet at hoste blodigt slim op, åndenød, træthed og vægttab.
Kontakt din læge, hvis du er oplever nogle af de symptomer, der er beskrevet. Symptomerne behøver ikke at være tegn på kræft, men du bør alligevel tage dem alvorligt.
Årsager
Rygning er den hyppigste årsag til lungekræft. Passiv rygning øger også risikoen.
Når man ryger, transporteres tobaksrøgen med de kræftfremkaldende stoffer ud i lungerne og derfra med blodet rundt i kroppen. Rygning kan derfor også give kræft andre steder i kroppen end lungerne.
Andre årsager til lungekræft er luftforurening, radon, asbest og arsen.
Sygdommen i tal
Hvert år får ca. 2.500 kvinder og 2.500 mænd i Danmark konstateret lungekræft.
Risikoen for at blive ramt af lungekræft har været faldende de sidste mange år for mænd, mens den har været stigende for kvinder.
Der forskes meget i lungekræft, og overlevelsen er forbedret markant de sidste 10 år for både mænd og kvinder.
Diagnose og behandling
Sådan stilles diagnosen
Hvis lægen har mistanke om, at symptomerne kan skyldes kræft i lungerne, kommer man i et pakkeforløb, hvor man blandt andet får undersøgt lungerne og brystet ved en røntgenundersøgelse og en CT-scanning.
Hvis der findes mistanke om lungekræft, får man taget en vævsprøve fra det mistænkte område. Vævsprøven undersøges for, om der er kræft til stede, og hvilken type det er. Der findes to overordnede typer: Småcellet og ikke-småcellet.
Behandling
Behandlingen af lungekræft afhænger af, hvad det er for en type lungekræft, hvor udbredt den er, og hvordan man selv og ens lunger har det generelt.
Ved ikke-småcellet kræft kan knuden eventuelt fjernes ved en operation, hvis den ikke er for stor eller har bredt sig. Ellers kan immunterapi, kemoterapi og strålebehandling være en mulighed.
Småcellet lungekræft behandles som regel med kemoterapi og eventuelt strålebehandling.
Hvad sker der efter behandlingen?
Når man har sluttet behandlingen for lungekræft, går man til opfølgning på hospitalet. Her taler man blandt andet med lægen om de gener, der kan være efter behandlingen.
Til opfølgningen holder lægen også øje med, om der kommer nye gener, som skal behandles, og om der skulle komme tegn på tilbagefald. Ved tilbagefald er det ofte muligt at få en ny behandling afhængigt af, hvor det sidder, og hvilken behandling man tidligere har fået.
Senfølger
Mange oplever desværre at få blivende bivirkninger efter behandlingen - det kaldes senfølger. Blandt andet kan man efter behandlingen komme til at døje med åndenød. Det kan f.eks. være, hvis man har fået fjernet noget af lungen eller har fået kroniske lungeforandringer. Alt efter årsagen er der forskellige muligheder for behandling og lindring. Det kan være medicin, men det kan også være samtale og fysioterapi.
Der findes behandling og lindring til de fleste senfølger. Det er derfor vigtigt at gøre lægen og sygeplejersken opmærksom på de gener, man måtte opleve.
Gratis pjece om lungekræft
Pjecen giver et overblik over behandlinger og undersøgelser under behandlingsforløbet for lungekræft. Her finder du også gode råd til at håndtere en hverdag med kræft.
Bestil pjecen herKort om lungekræft
I videoen kan du høre overlæge Anders Mellemgaard fortælle kort om lungekræft. Han fortæller blandt andet om, hvilke symptomer, man skal være særligt opmærksom på, hvordan man bliver udredt og behandlet.