Operation af mavesækskræft
Operation er den vigtigste behandling ved kræft i mavesækken. Den mest almindelige operation er fjernelse af hele mavesækken (total gastrektomi).
Når lægerne skal vurdere, om det er muligt at foretage en operation for mavesækskræft, ser de især på, om og hvortil sygdommen eventuelt har spredt sig. De kigger også på knudens størrelse, og hvor i mavesækken knuden sidder.
Om du kan blive opereret eller ej, afhænger også af din alder, øvrige helbredstilstand og om du eventuelt har andre sygdomme.
Forskellige typer af operation ved mavesækskræft
Behandling af kræft i mavesækken er først og fremmest operation, hvor man får fjernet hele mavesækken eller en del af mavesækken.
Afhængig af hvor i mavesækken kræften sidder, vælger lægerne, hvilken type operation der er mest hensigtsmæssig. Operationen foregår i fuld bedøvelse. Den kan udføres med kikkertteknik eller som åben operation. Man er typisk indlagt en uge i forbindelse med operationen. Efter operationen bliver det fjernede væv undersøgt for kræftceller i et mikroskop.
Resultaterne af operation for mavesækskræft er generelt gode, og der er lille risiko for komplikationer ved selve operationen.
Der findes forskellige former for operation, afhængig af hvor i mavesækken kræftknuden sidder:
- Fjernelse af hele mavesækken (total gastrektomi): Hvis kræftknuden sidder i øvre eller midterste del af mavesækken, får man fjernet hele mavesækken. Derefter forbindes spiserøret direkte med tyndtarmen. Dette er den hyppigste operation ved mavesækskræft. Når man får fjernet hele mavesækken, kan man ikke optage B12-vitamin fra kosten. Derfor skal man skal have dette som en indsprøjtning hver 3. måned.
- Fjernelse af en del af mavesækken (subtotal gastrektomi): Hvis kræftknuden sidder helt nedadtil i mavesækken, kan man få fjernet denne del af mavesækken,og få sat tyndtarmen sammen med den resterende øverste del af mavesækken. Får man lavet subtotal gastrektomi, danner man stadig mavesyre. For at undgå der kommer for meget af mavesyre direkte ud i tyndtarmen, skal man efter operationen spise syrehæmmende medicin.
- Fjernelse af øverste del af mavesækken og nederste del af spiserøret (thorako-abdominal resektion): Hvis kræftknuden sidder højt i mavesækken og går op i den nederste del af spiserøret, opfatter lægerne tilstanden som spiserørskræft.
Operation hvor hele mavesækken fjernes:
- VENSTRE: Tegningen viser en mavesæk med en kræftknude.
- HØJRE: Tegningen viser, hvordan tarmsystemet bliver sat sammen, når mavesækken bliver fjernet.
Undersøgelse af mavesæk og lymfeknuder efter operation
Ved operationen får man, ud over den syge del af mavesækken, også fjernet lymfeknuder omkring mavesækken. Det bortopererede stykke mavesæk bliver sammen med lymfeknuderne undersøgt for kræftceller i mikroskop.
Der går som regel mindst en uge, inden lægerne kan give svar på undersøgelsen. Lægerne kan først sige, hvor udbredt mavesækskræften er, når de har svaret på vævsprøverne.
Dagene efter operationen
I de første dage efter operationen må du ikke spise almindelig mad. Ved større operationer kan du nogle gange få sondeernæring via en ernæringssonde i tyndtarmen eller ernæring ind i en blodåre.
I løbet af indlæggelsen øges den mængde mad, du må indtage.
Det er vigtigt at komme hurtigt i gang med at røre sig efter operationen. Som regel får man genoptræning ved en fysioterapeut og gode råd til at komme i gang.
Man er oftest indlagt 7-10 dage efter operationen. Når du bliver udskrevet fra hospitalet, kan du få gode råd om kost og vejledning i, hvad der er godt at spise efter operationen.