Immunterapi
Hvis kræften har spredt sig, er standardbehandlingen immunterapi, som har god effekt for mange. Omkring 40 procent af patienter med spredt modermærkekræft kan i dag blive sygdomsfri efter behandling med immunterapi.
Immunterapi hvis kræften har spredt sig
Hvis modermærkekræft spreder sig til huden eller lymfeknuderne, vil lægen i første omgang vurdere, om det er muligt at operere. Derfor får du scannet hele kroppen for at se, om kræften har spredt sig til de indre organer.
Hvis kræften har spredt sig til de indre organer, vil kirurgen normalt ikke operere, og behandlingen vil så i mange tilfælde være immunterapi. Man kan få behandlingen på de onkologiske afdelinger i Herlev, Odense, Aarhus eller Aalborg.
Hvordan virker immunterapien?
Hvis du skal have behandling med immunterapi af modermærkekræft med spredning, vil det være med immunregulerende antistoffer, som virker ved at stimulere dit immunforsvars celler, så de bedre kan bekæmpe kræften. Behandlingen kan også virke ved, at antistofferne binder sig til kræftcellerne, så de får sværere ved at beskytte sig mod immunforsvarets angreb.
Dvs. at behandling med immunregulerende antistoffer kan:
- Styrke immunforsvarets evne til at genkende og angribe kræftceller
- Svække kræftcellernes evne til at forsvare sig
Behandlingen kan mindske sygdommen, og hos nogle patienter forsvinder sygdommen helt.
Sådan foregår behandlingen
Man får de immunregulerende antistoffer som drop i en blodåre hver tredje uge. Behandlingen kan normalt foregå ambulant, dvs. uden du bliver indlagt.
Før behandlingen vil lægen og sygeplejersken give dig grundig mundtlig og skriftlig information om behandlingens forløb og mulige bivirkninger.
Flere forskellige slags immunterapi ved modermærkekræft
Ipilimumab, pembrolizumab og nivolumab er navne på de immunregulerende antistoffer, der bruges som immunterapi ved modermærkekræft med spredning.
Disse antistoffer anvendes til behandling af modermærkekræft:
- efter operation for sygdom, der har spredt sig
- ved sygdom, der har spredt sig til andre dele af kroppen
- ved sygdom, som ikke kan fjernes ved operation
Bivirkninger ved immunterapi
Immunregulerende antistoffer virker ved, at immunforsvaret sættes i gang med at angribe kræftcellerne. Du kan derfor opleve en række bivirkninger, hvis immunsystemet bliver overaktivt, og kroppens normale celler også bliver påvirket.
Bivirkningerne kan opstå på forskellige tidspunkter i behandlingsforløbet, og i flere måneder efter behandlingen er afsluttet.
Selv om bivirkningerne som regel er milde, kan de nogle gange udvikle sig til at være alvorlige og endda blive livstruende.
Langt de fleste bivirkninger forsvinder, hvis de behandles i tide. Derfor skal du reagere, selvom du kun har svage symptomer, så du hurtigt kan blive vurderet og ved behov få korrekt behandling.
Alvorlige bivirkninger ses hos ca. 15-50 pct. afhængig af behandlingens intensitet. Resten oplever enten ingen eller kun lettere bivirkninger.
Behandling af bivirkninger
Hvis du får bivirkninger, er det speciallægen på den afdeling, hvor du får immunterapi, som vurderer, om du kan fortsætte eller eventuelt genoptage behandlingen med immunterapi efter en pause.
Behandlingen af bivirkningerne er ofte medicinsk behandling med binyrebarkhormon, som dæmper immunsystemet igen.
Find den medicin, du får eller skal have og læs om virkning og bivirkninger:
Ipilimumab (Yervoy®)
Pembrolizumab (Keytruda®)
Nivolumab (Opdivo®)
Immunterapi: En revolution i kræftbehandlingen, men nogle får bivirkninger
De seneste år har immunterapien fundet sin plads som en ny og vigtig søjle i behandlingen af kræft. I stedet for at rette behandlingen direkte mod kræftcellerne, hjælper immunterapien kroppens immunforsvar til at bekæmpe dem. Immunterapien har givet nye behandlingsmuligheder for en stor gruppe kræftpatienter, men der kan også være bivirkninger.
Læs mere her
Kræften forsvandt som dug fra solen, da Louise fik immunterapi
Immunterapien er det sidste, lægerne har på hylden, da Louise Ingemans sjældne form for nyrekræft begynder at røre på sig igen. I første omgang tør ingen tro på det. Men efter knap et års behandling er kræften væk.
Læs Louises fortælling her