Behandling med BRAF-hæmmere
Hvis du har modermærkekræft med ændringer i det såkaldte BRAF-gen, kan du blive tilbudt behandling med BRAF-hæmmere. I mange tilfælde kan behandlingen mindske sygdommen i kortere eller længere tid.
Ved fejl i BRAF-genet kan BRAF-hæmmere bremse kræftcellerne
BRAF-hæmmere kan bremse den øgede celledeling, som ses hos patienter med en fejl i BRAF-genet. Cirka 50 procent af alle patienter med modermærkekræft har denne ændring i BRAF-genet, og omkring 70 procent af disse patienter vil opleve et betydeligt svind af kræftsygdommen efter behandling med BRAF-hæmmere.
Patienter med sygdomsspredning fra BRAF-muteret modermærkekræft, der behandles med BRAF-hæmmere, lever længere sammenlignet med patienter, der behandles med kemoterapi.
Hvordan foregår behandlingen?
Man får behandlingen som tabletter. Du bliver løbende scannet, så lægen kan følge effekten af behandlingen. Behandlingen kan fortsætte, så længe den virker.
BRAF-hæmmere i kombination med MEK-hæmmere
Der findes desuden medicin, som kan gøre blokaden af BRAF endnu mere effektiv. Det gør denne type medicin ved at blokere et protein kaldet MEK. Der er i Danmark godkendt tre medicinkombinationer, der kan hæmme BRAF og MEK, nemlig encorafenib/binimetinib, dabrafenib/trametinib og vemurafenib/cobimetinib. De tre kombinationer har forskellige bivirkninger, og din kræftlæge afgør, hvilken af de tre kombinationer, der egner sig bedst til dig.
Læs om de forskellige typer medicin og bivirkninger på min.medicin: