Opfølgning efter modermærkekræft
Når du har afsluttet din behandling, bliver du tilbudt at gå til opfølgning på hospitalet. Ved opfølgningsbesøgene undersøger lægen det område, hvor modermærkekræften sad. Ved opfølgningsbesøgene kan du også få hjælp til behandling af bivirkninger og gener.
Hvad sker der ved et opfølgningsbesøg?
Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.
Lægen vil undersøge det område, hvor modermærkekræften sad og mærke på de lymfeknuder, der er i nærheden. Lægen vil spørge, om du har lagt mærke til ændringer i andre modermærker eller hævede lymfeknuder i lysken, armhulerne eller på halsen.
Ved opfølgningsbesøgene undersøger lægen:
- Om der er ændringer i arret og i det område på kroppen, hvor modermærkekræften sad
- Om der er ændringer i andre modermærker
- Om du har hævede lymfeknuder i lysken, armhulerne eller på halsen
- Om der er faste hævelser under huden eller rødlige/blålige hudforandringer på området, hvor modermærkekræften sad, og til de nærliggende lymfeknuder
Hvis et modermærke ser unormalt ud, bliver det fjernet og sendt til mikroskopisk undersøgelse som en vævsprøve.
Behandling af bivirkninger og gener
Ved opfølgningsbesøget kan du også tale med lægen om bivirkninger og gener og få hjælp til, hvordan det kan behandles. Du har også mulighed for at fortælle om dine behov og bekymringer. Lægen vil også fortælle dig, hvordan du holder øje med tegn på, at sygdommen er vendt tilbage. Hvis sygdommen vender tilbage, er det nemlig vigtigt at få behandling igen så hurtigt som muligt.
Gør lægen opmærksom på symptomer
Kontakt din læge, hvis du opdager forandring i et modermærke, hvis du får et nyt, som ikke ligner de andre, eller hvis du bliver bekymret mellem opfølgningsbesøgene.
Hvis du har spørgsmål, du gerne vil drøfte med lægen ved opfølgningsbesøget, kan det være en god idé, at du skriver dem
ned hjemmefra. Husk at du også kan tage en pårørende med til samtalen.
Opfølgningsforløbet er individuelt og tilpasset dig
Lægen vil i samarbejde med dig lave et opfølgningsprogram, som tager højde for, hvor stor risiko du har for tilbagefald, og hvilken behandling du har fået.
Har du haft et meget tyndt tilfælde af modermærkekræft, bliver du tilbudt et enkelt kontrolbesøg på hospitalet ca. 3 måneder efter din operation.
Hvis modermærkekræften var lidt tykkere, men uden spredning til skildvagtslymfeknuden, er risikoen for tilbagefald ret lille. Du bliver så fulgt med kontrol hvert halve år i 5 år.
Hvis du har haft et tykt tilfælde af modermærkekræft eller spredning til skildvagtslymfeknuden, bliver du fulgt oftere de første 2 år og får jævnlige PET/CT-scanninger.
Gode råd om at gå til opfølgning
- Ved udskrivningen kan du spørge din læge på afdelingen, hvor tit du skal komme til opfølgning
- Hør også hvilke særlige symptomer, du skal være opmærksom på, og hvem du skal kontakte, hvis symptomerne opstår
- Skriv ned, hvordan du har haft det siden sidste besøg, og giv denne viden videre ved opfølgningsbesøget
- Det er en god ide at skrive dine spørgsmål ned i forvejen
- Tag gerne en pårørende eller en ven med til besøgene. Det er en god støtte for mange
Her kan du få inspiration til, hvordan du kan forberede dig til mødet med lægen:
Bekymring for tilbagefald
Det er helt normalt at være bekymret for tilbagefald efter endt behandling, også undersøgelserne ser fine ud.
Bekymringen kan påvirke din hverdag – måske får du svært ved at sove eller får problemer med at huske og koncentrere dig.
Det kan være en hjælp at tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan også få hjælp af Kræftens Bekæmpelse. Vi tilbyder gratis rådgivning, hvor du enten kan møde op i en af vores kræftrådgivninger eller ringe og tale med en rådgiver på Kræftlinjen.
Brug Kræftrådgivningen nær dig
Har du spørgsmål eller brug for at tale med nogen? Rundt om i hele landet har vi kræftrådgivninger, hvor du kan få en samtale med en rådgiver. Vi tilbyder også forskellige arrangementer, kurser samt fysiske og kreative aktiviteter, hvor du kan møde andre.
Find en rådgivning nær digMød andre på cancerforum
Cancerforum er et online forum, hvor du kan stille spørgsmål og skrive sammen med andre, der er berørt af kræft. Del dine tanker og erfaringer med andre patienter og pårørende.
cancerforum.dk