Hvad er modermærkekræft?
Modermærkekræft (malignt melanom) er en kræftsygdom, der opstår i modermærker. Modermærkekræft behandles først og fremmest med operation, men man kan også få medicinsk behandling, f.eks. immunterapi.
Om modermærker
Modermærker er brunlige, rødbrune eller sortbrune områder i huden, som kan have forskellige former og størrelser. Modermærker kommer med alderen, og de ses derfor meget sjældent hos nyfødte og små børn. På dansk skelner vi sprogligt ikke mellem skønhedspletter og modermærker.
Det er normalt at få nye modermærker i løbet af livet, og modermærker er i sig selv ufarlige. Men modermærkekræft kan opstå i modermærker, og derfor er det vigtigt, at man holder øje med sine modermærker. Hvis modermærkerne forandrer sig, skal man reagere og kontakte lægen, hvis man mistænker, det kan være kræft.
Tegn på modermærkekræft
Det mest almindelige tegn på modermærkekræft er, at et modermærke forandrer sig. Man skal også være opmærksom, hvis man får et helt nyt modermærke, som herefter forandrer sig.
Symptomer på modermærkekræft kan være, at:
- Et modermærke ændrer størrelse, form eller farve
- Et modermærke bliver ujævnt eller tykkere
- Et modermærke danner skorpe eller bløder
- Et modermærke klør vedvarende eller føles ændret
- Et sår ikke vil hele
Hvorfor får nogle mennesker modermærkekræft?
De primære årsager til modermærkekræft er overdreven soldyrkning og svære solskoldninger, særligt i barndommen og i ungdommen.
Solen og solarier er årsag til modermærkekræft, fordi hudens celler beskadiges af ultraviolet stråling, også kendt som uv-stråling.
Mennesker med lys hud, fregner, blond eller rødligt hår, blå øjne og mange modermærker (over 100) er særligt udsatte i forhold til at udvikle modermærkekræft.
Hvis der er tilfælde af modermærkekræft i familien, er det en god idé at få tjekket sine modermærker regelmæssigt hos en hudlæge,
Har man tidligere haft modermærkekræft, skal man være særligt opmærksom, da man er i større risiko for at få en ny modermærkekræft.
Behandling for modermærkekræft
Lægerne behandler først og fremmest modermærkekræft med operation. Ved operationen bliver modermærket og lidt af huden omkring fjernet.
Hvis modermærkekræften har spredt sig, vil lægerne i første omgang vurdere, om det er muligt at fjerne al kræften med en operation. Har kræften spredt sig til de indre organer, vil man i de fleste tilfælde få tilbudt behandling med immunterapi.
Andre typer af behandling til modermærkekræft med spredning kan være målrettet terapi, kemoterapi, strålebehandling og såkaldt hyperterm regional perfusionsbehandling, som er en medicinsk behandlingsmulighed til modermærkekræft, som er lokaliseret til en arm eller et ben.
Hvad sker der efter behandlingen?
Man bliver tilbudt at gå til opfølgning på hospitalet, når man har afsluttet sin behandling.
Opfølgningsforløbet afhænger af, hvor udbredt sygdommen er, og hvilken behandling man har fået.
Tilbagefald
Ved opfølgningsbesøgene holder lægen øje med, om der er tegn på tilbagefald.
Får man tilbagefald, er det ofte muligt at få en ny behandling. Behandlingen afhænger af, hvilken behandling man fik i første omgang, om sygdommen har spredt sig, og hvor meget den så har spredt sig.
Få pjecen om modermærkekræft
Pjecen om modermærkekræft kan være en god støtte gennem kræftforløbet. I pjecen kan du læse om behandlinger, undersøgelser under behandlingsforløbet og få gode råd til at håndtere den nye hverdag med kræft.