Undersøgelser og diagnose ved modermærkekræft
Hvis der er mistanke om, at du har modermærkekræft (malignt melanom), vil din praktiserende læge hurtigt henvise dig til yderligere undersøgelser hos en hudlæge, en plastikkirurg eller til hudafdelingen på hospitalet.
Sådan bliver du undersøgt hos speciallægen
Hudlægen eller plastikkirurgen vil spørge, om du har bemærket nogle ændringer i dit modermærke. Har du f.eks. lagt mærke til ændret størrelse, form eller farve? Den personlige beskrivelse af, hvordan et modermærke har ændret sig, er meget vigtig for lægens vurdering af, om modermærket kan være ondartet.
Lægen undersøger så modermærket grundigt med en lup under stærkt lys (et håndholdt instrument kaldet et dermatoskop). Dermatoskopet gør det muligt at se strukturer, som ikke er synlige for det blotte øje.
Ved mistanke henviser speciallægen dig til videre undersøgelse for modermærkekræft på plastikkirurgisk afdeling på hospitalet.
Sådan bliver du udredt på plastikkirurgisk afdeling
Udredningen på plastikkirurgiskafdeling har til formål at undersøge, om du har modermærkekræft (diagnose) og i så fald hvilket stadie, sygdommen er i. Findes der kræft, undersøger lægerne også, hvilken risikogruppe du er i, og hvilke behandlingsmuligheder der bedst egner sig.
Vævsprøve ved modermærkekræft
For at undersøge, om der er tale om modermærkekræft, skal der laves en vævsprøve.
Det foregår ved, at du får fjernet modermærket i lokalbedøvelse. Derefter sender lægen det fjernede væv til nærmere undersøgelse under mikroskop. Det kaldes en vævsprøve. Diagnosen modermærkekræft kan først stilles, hvis en vævsprøve har vist, at der er kræftceller til stede i modermærket. Det tager ofte omkring en uge, før man får svaret på resultatet af vævsprøven.
Resultatet af vævsprøven kan være:
- At modermærket er en godartet hudforandring
- At modermærket er et forstadie til kræft (in situ melanom)
- At modermærket har udviklet sig til kræft
Hvis modermærket har udviklet sig til kræft, måler lægen (patologen), hvor dybt ned i vævet forandringerne går. Lægen inddeler forandringerne i forskellige kategorier (T-stadier). Ved kategori T1b eller derover vil man få undersøgt, om modermærkekræften har spredt sig.
Hvis vævsprøven viser kræft
Hvis der er fundet kræftceller i en vævsprøve fra modermærket, kan en række andre undersøgelser vise, hvor aggressiv kræften er, og hvor meget sygdommen eventuelt har spredt sig. Det kaldes at stadieinddele kræftsygdommen. Om sygdommen har spredt sig eller ej har nemlig betydning for, hvilken behandling du bliver tilbudt.
Hvis der er mistanke om spredning til lymfeknuder
Hvis lægerne vurderer, at der er risiko for, at sygdommen har spredt sig til lymfeknuderne, vil du inden operationen få undersøgt, om der findes kræftceller i de lymfeknuder, som opsamler lymfevæsken fra modermærkekræften. Det kan f.eks. være til armhulen eller lysken.
Undersøgelsen kaldes lymfeskintigrafi, og kan vise tidlige tegn på spredning. De lymfeknuder, som opsamler lymfevæsken fra modermærkekræften, kaldes
skildvagtslymfeknuder eller på engelsk 'sentinel nodes'.
Ved selve operationen fjerner kirurgen disse lymfeknuder (oftest 1-3), hvorefter de bliver undersøgt under mikroskop for at se, om kræften har spredt sig til dem.
Det kan tage 7-8 dage, før man får et resultat af undersøgelsen.
Undersøgelse for spredning til andre dele af kroppen
Med PET- og/eller CT-scanning samt MR-scanning kan lægerne finde ud af, om kræften har spredt sig til andre områder af kroppen. Lægerne anvender også ultralydsscanning til undersøgelse af hævede lymfeknuder.
På baggrund af alle undersøgelserne kan lægen stille en præcis diagnose. Dette er vigtigt for, at du kan få tilbudt den bedst mulige behandling.
Læs mere om de forskellige scanningsundersøgelser
Modermærkekræft inddeles i stadier
Det er vigtigt at undersøge, om kræften er begrænset til huden, eller om den har spredt sig. Hvor udbredt kræften er, kaldes sygdommens stadie. Stadieinddelingen er vigtig for, at du kan få tilbudt den behandling, som er bedst for dig.
Den endelige diagnose og sygdommens stadie kan først stilles efter operationen, når kræften og det omkringliggende væv og lymfeknuder er undersøgt i mikroskop af en patolog.
Ved modermærkekræft bruges et system, der hedder TNM. TNM-Systemet til stadieinddelingen beskriver, hvor udbredt kræften er.
TNM-systemet bruges til at vurdere, hvor udbredt kræften er
TNM er et system, som bruges internationalt til at inddele livmoderhalskræft i stadier. Sygdommens forskellige stadier beskriver, hvor udbredt sygdommen er
TNM-systemet beskriver, hvor udbredt kræften er ved at kategorisere knudens størrelse og spredning til væv, lymfeknuder eller andre dele af kroppen.
Læs hvad de forskellige stadier betyder:
Hvis du får diagnosen modermærkekræft
Når lægerne har vurderet alle undersøgelsesresultaterne, bliver du indkaldt til samtale med en læge. Lægen vil fortælle dig om behandlingsmulighederne og den anbefalede behandling. Det er en god ide at stille spørgsmål til lægen og få hjælp til at træffe beslutning om valg af behandling.
Behandling af modermærkekræft er først og fremmest operation, hvor modermærket og en smal bræmme af den omkringliggende hud bliver fjernet. Hvis kræften har bredt sig til de nærliggende lymfeknuder, bliver de også fjernet.
Strålebehandling kan bruges til behandling af modermærkekræft på slimhinder, især i næsen og bihuler hvor det kan være svært at operere.
Hvis kræften har spredt sig til andre steder i kroppen, er den primære behandling medicinsk med immunterapi eller målrettet terapi. I nogle tilfælde kan metastaserne fjernes ved operation. Hyperterm regional perfusion (regional kemoterapi) og strålebehandling kan også være en mulighed.
Undersøgelser for modermærkekræft
I filmen kan du høre læge Lisbeth Hölmich fortælle om de undersøgelser, der kan blive foretaget, hvis der er mistanke om modermærkekræft.