Operation af kræft i mundhulen og ved indvækst i kæbeknoglen
Her kan du læse om operation af kræft i munden, og når knuden er vokset ind i kæbeknoglen. Operation af kræft i munden kan ligesom anden behandling give bivirkninger.
Hvis man har kræft i selve mundhulen, bliver man oftest tilbudt en operation. En operation kan lade sig gøre, hvis knuden er lille og/eller kan fjernes uden at efterlade for store forandringer og gener. Hvis knuden f.eks. sidder i den ene side af tungen, nøjes kirurgen med at fjerne denne side af tungen. Denne operation kaldes hemiglossektomi.
Lymfeknuder fjernes samtidig med operation
Samtidig med at man får foretaget operationen i mundhulen, vil man - alt efter hvad scanningerne har vist - også få fjernet nogle lymfeknuder på den syge side af halsen.
Hvis kræften har spredt sig til lymfeknuderne, vil man få fjernet alle lymfeknuderne på den syge side og nogle gange også på den anden side. Det kaldes en halsdissektion.
Skånsom behandling med sentinel node til patienter uden tegn på spredning
Selv om scanningerne ikke har vist tegn på, at kræften har spredt sig til lymfeknuderne, så vil der hos 20-25 pct. af patienterne alligevel være celler, der har spredt sig til lymfeknuderne – de er bare ikke synlige på scanningen. Det kalder man for okkult spredning. Derfor tilbyder kirurgen i nogle tilfælde også at fjerne lymfeknuder hos patienter, hvor der ikke er tegn på spredning. Det sker ved en meget skånsom metode, som kaldes sentinel node. Her nøjes man med at få fjernet enkelte lymfeknuder (kaldet skildvagtslymfeknuder) i stedet for alle lymfeknuder.
Med sentinel node får man inden operationen sprøjtet et radioaktivt mærket stof ind i slimhinden omkring kræftknuden i munden. Herefter får man foretaget en scanning, der viser, hvilken lymfeknude stoffet løber hen til. Under operationen kan kirurgen så nøjes med at fjerne de lymfeknuder, der har høj aktivitet og derefter få dem undersøgt for spredning.
Supplerende strålebehandling efter operation
Efter operationen kan det være nødvendigt at få supplerende strålebehandling for at forebygge, at kræftsygdommen vender tilbage i munden eller i lymfeknuderne på halsen. Hvis knuden er lille og er fjernet helt ved operationen, kan man undvære strålebehandling.
Behandling af mundhulekræft, hvor kræften er vokset ind i kæbeknoglen
Hvis kræften er så udbredt, at den er vokset ind i kæbeknoglen, bliver man tilbudt operation, hvor den syge del af kæbeknoglen fjernes sammen med resten af knuden. Efter operationen får man tilbudt strålebehandling.
Der kan være tale om større kirurgiske indgreb, som ud over hoved-halskirurgen involverer en plastikkirurg og tandlæge. I næsten alle tilfælde er det muligt at opnå et tilfredsstillende kosmetisk resultat.
Bivirkninger ved operation
De naturlige funktioner, der engang var i mundhulen, vil blive påvirket ved en operation. Alt efter hvor i mundhulen man bliver opereret, kan man få bivirkninger i form af:
- Ændret følsomhed af læbe eller tunge
- Nedsat evne til at bevæge tungen
- Nedsat mundåbning
- Ændret tale
- Besvær med at spise og drikke
- Ændret smagsopfattelse
- Tørhed i munden (nedsat produktion af spyt)
Ved operation for lymfeknuder på halsen vil der være en påvirkning af nerverne på halsen. Det kan medføre midlertidig eller varig påvirkning af evnen til at række tungen ud eller løfte skulderen, og det kan give asymmetri af munden eller påvirke stemmen.
På kort sigt – smerter og synkebesvær
Operation for kræft i munden foregår altid i fuld bedøvelse. I timerne og de første dage efter operationen vil man have smerter og synkebesvær, alt efter hvor omfattende operationen har været. Man vil altid få smertestillende medicin efter behov. Man vil ofte få mad og drikke igennem en slange (sonde), der går igennem næsen ned i maven.
Det er forskelligt, hvor længe man er indlagt. For de mindre operationer er det ofte kun et par dage, mens det for de større operationer kan være en til to uger. Efter større operationer kan ansigtet være opsvulmet, men hævelsen fortager sig ofte efter nogle uger.
Hvis man også har fået fjernet lymfeknuder på halsen, kan fjernelse af væske gennem lymfekarrene være nedsat, så man får hævelse i området. Hævelsen kan vare ved i lang tid. Dette kaldes lymfødem.
Når man udskrives efter operation for mundhulekræft, vil lægen vurdere, om der er behov for genoptræning enten i kommunen hos en ergo- eller fysioterapeut eller hos en talepædagog. Hvis man først får behov for hjælp senere, kan man også på et senere tidspunkt blive henvist til genoptræning.
På lang sigt – problemer med spytkirtel og tunge
En operation for en lille knude i mundhulen giver sædvanligvis ingen væsentlige blivende gener.
Hvis man er blevet opereret i mundbunden, hvor udførselsgangen fra spytkirtlen under kæben munder ud, kan spytkirtlen hæve. Dette skyldes, at der ikke længere er passage gennem udførselsgangen. Hævelsen og ømheden er som regel værst, lige når man har spist.
Spytkirtlen plejer at holde op med at producere spyt efter nogle uger til måneder, men bliver den ved med at genere, kan det være nødvendigt at få spytkirtlen fjernet.
Gode råd ved mundtørhed og synkebesvær
Mange lærer hurtigt at leve med bivirkningerne
Hvis en del af tungen er fjernet, kan man i starten have problemer med at tale og synke, men de fleste lærer hurtigt at fungere med bivirkningerne. Ofte kan man dog i lang tid efter en operation på tungen opleve brændende eller stikkende fornemmelse i tungen og ændret smagssans.
Evnen til at tygge, synke og tale kan forandres
Hvis en del af kæben er fjernet, kan der blive problemer med at tilpasse en protese, hvis man har sådan en. Ved de større operationer, hvor dele af ganen, tungen og kæben er fjernet, vil man ofte også på længere sigt opleve, at evnen til at tygge, synke og tale forandres. Ved de større operationer vil udseendet også kunne ændres, så ansigtet ikke længere er symmetrisk.
Man kan måske også opleve, at det er svært at rense munden for mad med tungen, og at man derfor i stedet må rense munden med en finger eller ved at skylle munden.
Det er ikke ualmindeligt, at man i en periode trækker sig fra at spise sammen med andre, fordi måltidet er blevet mere besværligt, og man måske ikke kan spise det samme som de andre.
Strålebehandling hvis operation ikke er mulig
Hvis knuden er stor eller sidder på en måde, så en operation vil give svære forandringer – f.eks. hvis den medfører, at mere end halvdelen af tungen eller en meget stor del af mundbunden må fjernes – får man i stedet tilbudt strålebehandling.