Behandling af kræft i næseindgangen (vestibulum nasi)
Hvis det er muligt, vil lægen altid forsøge at fjerne kræften ved operation. Små knuder i næseindgangen bliver behandlet med operation eller strålebehandling, og større knuder med enten operation og efterfølgende strålebehandling eller strålebehandling alene. I nogle tilfælde bliver behandlingen suppleret med strålebehandlingen med stoffet nimorazol eller kemoterapi.
Kræft i næseindgangen er en sjælden kræftform. Operation som behandling er ofte en god mulighed ved små kræftknuder (stadie T1), der sidder ved næseskillevæggen, da det her ofte er muligt at få et godt kosmetisk resultat.
Ved små kræftknuder (stadieT1), der sidder tæt ved næsefløjene, næsetippen eller huden og nederste del af bruskbroen mellem næseborene (columella), medfører en operation ofte iøjnefaldende ændringer. Af denne grund bliver man i disse tilfælde ofte tilbudt strålebehandling i stedet for operation.
Hvis det drejer sig om en større knude (stadieT2-T4), bliver man som regel opereret, hvor lægen fjerner så meget af kræften som muligt. Herefter får man strålebehandling.
En anden mulighed er kun at få strålebehandling. Valget af behandling afhænger af patientens ønsker og af, hvor gode mulighederne er for at opnå en kosmetisk acceptabel rekonstruktion efter en operation. Strålebehandlingen kan i disse tilfælde eventuelt efterfølges af operation.
Ved valg af behandling er målet at opnå et acceptabelt kosmetisk resultat, så få gener som muligt og at ens ønsker til behandling bliver opfyldt.
Læs om stadieinddeling af næse- og bihulekræft:
Diagnose og stadieinddeling af næse- og bihulekræft
Operation af kræft i næseindgangen
Ved operationen vil kirurgen forsøge at fjerne al kræften.
I nogle tilfælde er det muligt at blive tilbudt genopbygning af det opererede område (plastikkirurgisk rekonstruktion) under samme operation, som kræften bliver fjernet. Kræftknuder, der sidder i tæt forbindelse med den ydre næse, stiller store krav til behandlingsvalg og rekonstruktion.
Rekonstruktion efter operation af kræft i næseindgangen
Mulighederne for at få genopbygget det opererede område afhænger bl.a. af operationens omfang.
Rekonstruktion af det opererede ansigtsområde bliver udført på Rigshospitalet, Odense Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital. Større rekonstruktioner bliver planlagt af et hold specialister af både kræftlæger og øre-, næse-, halskirurger og plastikkirurger.
Hvis der er stor risiko for tilbagefald af kræften i det opererede område, kan det være nødvendigt at vente med rekonstruktion, for at rekonstruktionen ikke skal sløre et eventuelt tilbagefald i området. Man får så tilbudt rekonstruktion på et senere tidspunkt.
Ved operation af tilbagefald efter strålebehandling kan man få rekonstrueret overlæben og næsegulvet. Genopbygningen af den ydre næse kan foretages senere. Dette medfører en længere periode med ændret udseende.
Spredning og tilbagefald af kræft i næseindgangen
Risikoen for at kræft i næseindgangen spreder sig til lymfeknuderne på halsen er lille. Tilbagefald ses oftest inden for de første to år og viser sig som regel som en ny knude i næseindgangen.
Strålebehandling af kræft i næseindgangen
Strålebehandling mod kræft i næseindgangen bliver planlagt efter, hvor udbredt kræften er. Ved strålebehandling efter operation afhænger stråledosis af, om al kræften er fjernet. Læs mere:
Strålebehandling for næse- og bihulekræft
Nimorazol øger effektiviteten af strålebehandlingen
I nogle tilfælde vil man blive få tilbudt nimorazol i forbindelse med strålebehandlingerne. Nimorazol gør kræftcellerne mere modtagelige for strålerne, hvilket gør behandlingen mere effektiv.
Nimorazol skal tages 1½ time før strålebehandlingerne. For at man kan få nimorazol, skal man have normal leverfunktion, og man må ikke allerede have en påvirkning af nervesystemet.
Bivirkninger ved nimorazol
Nimorazol kan give kvalme, ligesom man kan se en overfølsomhedsreaktion i huden ved indtagelse af nimorazol. Nimorazol kan have en antabuslignende virkning, så man bør ikke drikke alkohol i forbindelse med nimorazol.
Senfølger ved strålebehandling
De væsentligste senfølger ved strålebehandling af næseindgangen er ofte beskedne. Man kan få pigmentforandringer i huden og tørhed/skorpedannelse i slimhinderne i næsehulen.
Supplerende kemoterapi ved kræft i næseindgangen
Kemoterapi indgår ikke i standardbehandlingen af kræft i næseindgangen. Ved udbredt kræft i næseindgangen kan lægen nogle gange tilbyde kemoterapi ud over strålebehandlingen. Kemoterapi kan have god effekt sammen med strålebehandling ved hoved-halskræft af typen ’pladecellekræft’. I så fald vil man ugentligt få kemoterapi af typen cisplatin. Læs om medicinen: