Opfølgning efter næse- og bihulekræft
Når du har afsluttet din behandling for kræft i næse- og bihuler, bliver du typisk tilbudt at følge et opfølgningsprogram i en periode efter behandlingens afslutning. Ved opfølgningsbesøgene taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.
Første opfølgningsbesøg er som regel 14 dage efter din sidste strålebehandling, hvorefter de næste besøg er efter 2 og 6 måneder. Ofte møder man hver 4.-6. måned i de første to år. Herefter ligger opfølgningsbesøgene en gang om året i op til 5 år.
Opfølgningsbesøgene foregår på hospitalet og er ambulant. Det vil sige, at du ikke skal indlægges.
Hvad sker der på et opfølgningsbesøg?
Ved opfølgningsmøderne taler du med lægen om eventuelle symptomer og bliver undersøgt for, om der er tegn på, at sygdommen er vendt tilbage.
Det er vigtigt, at du gør lægen opmærksom på nye symptomer eller ændringer, så lægen om muligt kan tilbyde supplerende undersøgelser og evt. behandling eller lindring.
Ved opfølgningsbesøget vil lægen undersøge det behandlede område via kikkert og føle efter hævede lymfeknuder på halsen. Nogle gange udfører lægen en syns- eller høreundersøgelse. Man bliver som regel MR- eller PET/CT-scannet 2 måneder, 1 år og 2 år efter behandling, og herefter kun ved mistanke om tilbagefald.
Hvis der er mistanke om tilbagefald, får du foretaget flere undersøgelser som f.eks. blodprøver, forskellige scanninger og andet.
Spørgsmål til lægen
Opfølgningsbesøgene er en god anledning til, at du kan tale med lægen om dine spørgsmål, bekymringer og problemer. Det er en god idé at skrive dine spørgsmål ned i forvejen, og du kan også tage en pårørende med til samtalen.
Behandling af gener eller senfølger
Lægen kan søge at behandle og lindre eventuelle opståede gener opstået efter behandlingen.
Ved besøgene kan du også få råd om kost, livsstil og hjælpemidler, hvis du har behov for det. Der kan evt. være behov for henvisning til specialiseret genoptræning eller videre behandling af følgesygdomme i en anden afdeling.
Bekymring for tilbagefald
Det er helt normalt at være bekymret for tilbagefald efter endt behandling, også selvom blodprøverne og andre undersøgelser ser fine ud.
Bekymringen kan påvirke din hverdag – måske får du svært ved at sove eller får problemer med at huske og koncentrere dig.
Det kan være en hjælp at tale med sygehusafdelingen, din egen læge eller en psykolog. Du kan også få hjælp af Kræftens Bekæmpelse. Vi tilbyder gratis rådgivning, hvor du enten kan møde op i en af vores kræftrådgivninger eller ringe og tale med en rådgiver på Kræftlinjen. Læs mere:
Ved tilbagefald af næse- og bihulekræft
Risikoen for tilbagefald af kræft i næse- og bihuler afhænger af sygdommens stadium før behandling, og hvilken behandling du tidligere har fået. Hvis sygdommen blusser op igen, kan du som regel få behandling igen.
Ved mistanke om tilbagefald vil lægen foretage forskellige undersøgelser. Ofte får du foretaget både PET/CT- og MR-scanning for at få maksimal information om spredning.
Afhængig af hvor syg du er, vil lægen forsøge at fjerne al kræften eller tilbyde lindring af generende symptomer.
Læs mere om behandling af sygdommen:
Behandling af tilbagefald af næse- og bihulekræft
Hvis kræften ikke forsvinder
Selvom der er muligheder for behandling, kan det være, at man skal indstille sig på at leve med en kræftsygdom, der måske ikke kan helbredes.
Ingen kan forudsige, hvordan netop dit forløb bliver. Men lægerne kan på baggrund af viden, statistik og deres erfaring sige noget om, hvad du kan forvente.