Om næse- og bihulerne
Næsehulen og bihulernes funktion er at fugte og opvarme indåndingsluften, inden den transporteres ind i kroppen og ned i luftvejene. Kræft i næse- og bihuler er en sjælden kræftform i Danmark. Sygdommen ses oftest hos personer over 65 år og er hyppigere hos mænd end kvinder.
Den forreste del af næsehulen indenfor næseborene kaldes vestibulum nasi, som betyder næseindgangen. Næseindgangen er beklædt med hud og hår, og inde i næsehulen er der en slimhinde, hvor der sidder nogle små fimrehår (cilier) og slim, der kan opfange støv og mikroorganismer (bakterier og virus).
Fimrehårene flytter virus og bakterier bagud til næsesvælget, så immunsystemet bliver aktiveret og danner antistof mod mikroorganismerne.
Lugtesansen findes inden for et lille område opadtil i næsehulen. Lugtesansens nervetråde går gennem mange små huller i bunden af kraniet til den hjernenerve, der tager sig af lugtesansen (nervus olfactorius), så man kan lugte.
De luftfyldte bihuler påvirker klangen af stemmen. Det er derfor, at stemmen ændrer sig, når man er forkølet og tilstoppet i bihulerne.
Forbindelse mellem næse- og bihuler og tårekanal
Næseskillevæggen deler næsen i to og består forrest af brusk og bagerst af knogle.
På sidevæggen af næsehulen findes de tre næsemuslinger (conchae nasales). Næsemuslingerne er tre tynde knogleplader, der sidder fast opadtil, og som er dækket af slimhinde.
Tårekanalen og bihulerne har en gang, der fører ud til næsehulen under næsemuslingerne. Åbningerne til bihulerne er små og bliver let stoppede, f. eks. ved forkølelse. Hvis åbningerne til bihulerne bliver stoppede, vil snottet ophobe sig, og man kan få bihulebetændelse.
Næseblod opstår ved, at der går hul på et blodkar i næsehulens slimhinde. Det blødende kar kan sidde overalt i næsehulen, men sidder oftest fortil på næseskillevæggen.
Næsehulen og mundhulen bliver adskilt af ganen, og begge hulrum munder bagtil ud i svælget, hvor både luft og mad passerer.
Bihulerne er opkaldt efter den knogle, de ligger i:
- pandehuler (sinus frontalis) i pandebenet
- sibensceller (sinus ethmoidalis) i sibenet, som er en del af øjenhulen
- kilebenshuler (sinus sphenoidalis) i kilebenet bag næsehulen
- kæbehuler (sinus maxillaris) i overkæbebenet
Kræft i næse- og bihuler
Kræft i næse- og bihuler er en sjælden kræftform og udgør mindre end 0.5 pct. af alle kræftsygdomme. Hos 61 pct. opstår kræften i næsehulen, hos 31 pct. i kæbehulerne og hos 8 pct. i de øvrige bihuler.