Scanninger ved mistanke om NET
Har lægen mistanke om neuroendokrine tumorer (NET), vil du - alt efter symptomer - få foretaget en eller flere forskellige former for scanninger. På scanningsbillederne kan lægen se, hvor i kroppen der er sygdom.
Neuroendokrine tumorer er på scanningsbilleder som regel små.
Det omkringliggende væv kan skrumpe og blive stift, hvilket ofte kan ses på en CT-scanning.
Nogle gange kan der være mange små neuroendokrine tumorer i det samme organ, specielt i tyndtarmen.
Scanninger med kontraststof ved NET
Ved både CT-, MR-, og ultralydsscanning er det vigtigt, at man bliver scannet ved brug af kontraststof. Dette gør det muligt for lægen at se og karakterisere tumor og evt. metastaser.
Det er også væsentligt at bruge kontraststof, hvis du skal undersøges for spredning til leveren. Kontraststof kan dog ikke anvendes ved svært nedsat nyrefunktion eller ved overfølsomhed over for kontraststof.
Lægen vurderer, hvilke scanninger du skal have foretaget
Lægen vil vurdere, hvilken eller hvilke typer scanninger, der er mest relevante for dig.
CT-scanning ved NET
CT-scanning er en røntgenundersøgelse, der giver meget tydelige billeder af kroppens indre. Scanneren fotograferer flere 'skiver' af kroppen fra forskellige vinkler, og billederne bliver derefter bearbejdet af en computer.
CT-scanning er en præcis undersøgelse. Ved hjælp af CT-scanning er det også muligt til at udtage vævsprøver fra tumor eller metastaser.
Læs mere om CT-scanning generelt:
Ultralydsscanning ved NET
Ultralydsscanning er hurtig og smertefri. Ultralyd er velegnet ved undersøgelse for spredning til leveren, under operation og ved kontrolbesøg. Ultralyd bruges også, når man skal have taget vævsprøver fra tumor og metastaser.
Undersøgelse med ultralyd er nyttig under operation til afsløring af små kræftknuder i bugspytkirtlen og tolvfingertarmen, samt til undersøgelse for spredning til lymfeknuder og leveren.
Det er ved hjælp af ultralyd med indsprøjtning af kontraststof muligt at finde små (3-4 mm) levermetastaser.
Under en operation kan kirurgen bruge ultralyd til at vurdere, om det er nødvendigt at fjerne yderligere væv.
Læs mere om ultralydsscanning:
MR-scanning ved NET
MR-scanning er en scanningsmetode, hvor man bruger såkaldt magnetisk resonans i stedet for røntgenstråler som ved CT-scanning.
Ved undersøgelse for neuroendokrine tumorer bruger lægen ofte kun MR-scanning som supplement til CT-scanning, når det ikke er muligt at stille diagnosen ud fra billeder fra tidligere scanninger.
For at undgå strålebelastningen fra CT-scanning vil lægen derudover ofte vælge at kontrolscanne med MR hos yngre patienter, der er helbredt for NET.
Læs mere om MR-scanning:
PET-scanning ved NET
Med PET-scanning kan man ved en enkelt undersøgelse få et overblik over sygdomsaktiviteten i hele kroppen.
En PET-scanning er en billedundersøgelse, hvor man får sprøjtet et radioaktivt mærket sporstof ind i kroppen, inden man bliver scannet.
Lægen kan derefter med et særligt PET-kamera se billeder af det radioaktive stof i kroppen.
Det er muligt at radioaktivt mærke forskellige sporstoffer som vand, aminosyrer og hormoner. Metoden har en meget høj følsomhed. PET-scanning udføres sammen med CT, når diagnosen skal stilles, og for at se hvor udbredt sygdommen er.
Der findes PET-scanninger specifikt rettet mod NET.
Ga-Dotatoc PET-scanning ved NET
En såkaldt Galium (Ga)-Dotatoc PET-scanning er en undersøgelse, hvor hele kroppen bliver undersøgt for NET.
Ved Ga-Dotatoc PET-scanningen sprøjter lægen et sporstof ind i blodet.
Sporstoffet (isotopen) er oftest gallium eller kobber, der er bundet til et protein, der minder om stoffet somatostatin. Somatostatin bliver bundet til såkaldte overflademarkører (receptorer), som 80-90 pct. af alle langsomt voksende NEN har.
Efter indsprøjtningen i en blodåre binder sporstoffet sig til tumor og eventuelle metastaser, som efter ca. 1 time kan ses med et PET-kamera.
Samtidig anvendes CT- eller MR-scanning for bedre at kunne vurdere, hvor i kroppen tumoren sidder.
Andre PET-scanninger som anvendes ved NET
Cu-Dotatate-PET er en PET-scanning, hvor radioaktivt kobber er bundet til et somatostatin-lignende stof.
Denne scanning er i de seneste år afprøvet på Rigshospitalet. De foreløbige opgørelser tyder på samme resultater som med Ga-Dotatoc-PET.
PET-scanning med sporstoffet FDG bruges til at vurdere sygdomsaktivitet og udbredning
For at vurdere hvor aggressiv kræften er, kan man ud over en Ga-Dotatoc PET-scanning få foretaget en PET-scanning med sukkersporstoffet FDG.
Stoffet FDG optages især i kræftceller, der deler sig hurtigt, og viser omsætningen af sukker i kræftknuden.
Det tyder på en lav vækstrate, hvis tumoren er FDG negativ, og en høj vækstrate, hvis den er positiv.
PET/CT-scanning
PET/CT-scanning er en meget nøjagtig undersøgelse, hvor man i samme omgang får udført både en PET-scanning og en CT-scanning.
Ved at kombinere billederne fra henholdsvis PET-scanningen og CT-scanningen kan lægen få et detaljeret billede af, hvor kræften sidder.
Der udføres ved alle PET-scanninger også CT-scanning.