Strålebehandling af non-Hodgkin lymfom
Strålebehandling af non-Hodgkin lymfom kan have god virkning. Hvis lymfomet er i et begrænset område, kan strålebehandling alene være nok til behandling af din sygdom.
Både lymfomer, der kan helbredes, og kroniske lymfomer kan behandles med stråler.
Strålebehandling kan også komme på tale, hvis sygdommen sidder et sted, hvor den er til gene – f.eks. hvis lymfomet trykker på nogle nerver, eller hvis det bryder gennem huden.
Strålebehandling har ligesom kemoterapi god virkning på non-Hodgkin lymfom og anvendes nogle gange efter endt kemoterapi.
Bivirkninger ved strålebehandling
Bivirkningerne ved strålebehandling afhænger af, hvilket område af kroppen der behandles og med hvilken dosis. Dosis ved behandling af lymfomer er relativ lille, og bivirkningerne vil som regel være forholdsvis milde.
Hvis strålebehandlingen er rettet mod halsen, kan man for en periode få synkesmerter og fornemmelsen af at have en klump i halsen.
Hvis sygdommen har siddet i bughulen eller i bækkenet, vil bivirkningerne fra strålebehandlingen være mavesmerter, diarré, kvalme, svie fra blæren og hyppige vandladninger.
Senfølger efter strålebehandling
Strålebehandlingen kan på længere sigt medføre gener fra de organer, der er blevet påvirket af strålerne.
Man kan få tørhed i munden, hvilket kan give tandskader. Det er derfor vigtigt, at du går regelmæssigt til tandlægen.
Skjoldbruskkirtlens funktion kan blive nedsat, hvis man får strålebehandling af halsen.
Det betyder, at man kan få nedsat stofskifte, der viser sig som træthed, kuldskærhed, og det kan blive sværere at komme af med afføring. Disse gener kan vare ved i flere år, efter behandlingen er afsluttet.
En eventuel påvirkning af skjoldbruskkirtlen kan behandles med tabletter, som indeholder stofskiftehormonet thyroxin.
Lægerne anbefaler, at du får kontrolleret dit stofskiftehormon (TSH) en gang årligt, hvis du har fået strålebehandling mod skjoldbruskkirtlen.