Spring navigation over

Kritik af nej til livsforlængende lægemiddel

Et nyt lægemiddel kan forlænge livet for kvinder med en bestemt type brystkræft, men er afvist af Medicinrådet på grund af prisen. Kræftens Bekæmpelse og Danske Patienter kalder beslutningen for ’skuffende’ og ’uacceptabel’.

Jo længere tid sagen trækker ud, jo flere patienter gå glip af en livsforlængende behandling, der betyder alverden for dem og deres familier, lyder det fra Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Medicinrådet har på et møde den 23. november afvist at godkende medicinen Trodelvy til kvinder med trippelnegativ brystkræft med spredning, der ikke kan behandles med operation. Det sker på trods af dokumentation for, at medicinen giver kvinderne i gennemsnit fem måneder længere tid at leve i end den nuværende standardbehandling.

Medicinrådet vurderer, at medicinalfirmaet bag Trodelvy har sat prisen for højt i forhold til effekten. Medicinrådet opfordrer derfor firmaet til at komme tilbage med et betydeligt bedre pristilbud.

Her har vi en behandling, der beviseligt forlænger uhelbredeligt syge kvinders liv, men de kan ikke få den. Det er helt uacceptabelt
Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse

Beslutningen møder skarp kritik fra Kræftens Bekæmpelse:

- Det er skuffende. Her har vi en behandling, der beviseligt forlænger uhelbredeligt syge kvinders liv, men de kan ikke få den. Det er helt uacceptabelt, at patienterne kommer i klemme på grund af prisforhandlinger, siger Jesper Fisker, adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Godkendt i Sverige og England
Afvisning af Trodelvy har fået Danske Patienters to repræsentanter i Medicinrådet til at afgive en såkaldt mindretalsudtalelse. Det sker i sjældne tilfælde, når patientrepræsentanterne er uenige i en afgørelse.

Patientrepræsentanterne lægger i deres udtalelse vægt på, at behandling med Trodelvy forlænger levetiden, at der mangler behandling til patientgruppen, og vurderer ikke prisen til at være højere end for andre lægemidler, der tidligere er godkendt, selv om anerkender, at den er høj. Desuden er Trodelvy allerede godkendt i Sverige og England og er under vurdering i Norge.

- Patienter fra Danmark skal ikke ende med at være de eneste, som i en gruppe af sammenlignelige lande ikke har adgang til den nyeste, livsforlængende behandling. Jo længere tid sagen trækker ud, jo flere patienter gå glip af en livsforlængende behandling, der betyder alverden for dem og deres familier. Det er simpelthen ikke i orden, siger Jesper Fisker.

I Danmark der omkring 60 kvinder om året, der vil kunne få behandling med Trodelvy.

Læs om mindretalsudtalelsen hos Danske Patienter:

Bekymrende beslutning i Medicinrådet om livsforlængende lægemiddel

Regionerne kan godkende ansøgninger
Jesper Fisker opfordrer regionerne til at imødekomme ansøgninger om Trodelvy, indtil Medicinrådet kan revurdere ansøgningen, og patienterne kan få adgang til behandlingen som standardbehandling.

Ifølge det syvende princip under principperne om prioritering af sygehuslægemidler er det nemlig muligt ud fra en konkret lægefaglig vurdering at behandle med lægemidler, som er afvist til standardbehandling. Det er regionernes lægemiddelkomiteer, der behandler ansøgningerne.

Læs om principperne hos Danske Regioner:

Princippapir om prioritering for sygehuslægemidler