Spring navigation over

Ny årsrapport: Flere kræftpatienter venter for længe

Regionerne lever ikke op til målsætningen om at behandle 90 pct. af kræftpatienter til tiden. Ny årsrapport for 2021 viser, at det går den forkerte vej: Flere kræftpatienter end året før ventede for længe. ’Trist og bekymrende,’ siger Kræftens Bekæmpelse.

Den nye årsrapport omhandler kræftforløb i 2021. Arkivfoto
Den nye årsrapport omhandler kræftforløb i 2021. Arkivfoto

Sidste år ventede flere kræftpatienter end i 2020 for længe på at få behandling for sygdommen.

Det viser en ny årsrapport fra Sundhedsdatastyrelsen. Rapporten dokumenterer, at kræftpatientens postnummer kan have stor betydning for hastigheden i behandlingen. Det spiller også ind, hvilken type kræft, man får.

Samlet set lykkedes det sidste år for regionerne at gennemføre 79 pct. af alle kræftpakkeforløb inden for den lægeligt begrundede maksimale forløbstid. Året før var tallet 81 pct. Der blev sidste år sendt flere borgere i udredning for kræft end i 2020, og flere kom i kræftbehandling. Men ikke alle blev opereret, fik stråler, eller kom i gang med anden behandling til tiden.

Læs om kræftpakkeforløb

Pakkeforløb for kræft

’Trist udvikling’

- Vi må desværre konstatere, at udviklingen er gået den forkerte vej. En større andel patienter end i 2020 ventede sidste år i længere tid, end godt er. Det er trist og bekymrende. Kræft er en akut sygdom, som skal behandles hurtigt. Det er derfor, man har indført de lægefagligt begrundede forløbstider, siger adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker.  

Regionerne har givet hinanden håndslag på, at 90 pct. af kræftpakkeforløbene skal gennemføres til tiden. Men sådan er virkeligheden ikke altid, viser Sundhedsdatastyrelsens rapport. På landsplan var det kun inden for fem typer af kræftforløb, at målet på 90 pct. af de gennemførte forløb blev opnået.

Rebild vs. Ringsted

Udsvingene fra region til region er store. For eksempel blev 79 pct. af alle kræftpakkeforløb i Region Nordjylland gennemført til tiden. I Region Sjælland gjorde det samme sig kun gældende for 63 pct. af forløbene. Med andre ord: Bor du i Rebild og får kræft, er dine chancer for at komme i gang med behandling til tiden større, end hvis du bor i Ringsted.

Eksempelvis spiller geografien ind, hvis du får den mest udbredte kræftform blandt kvinder, brystkræft.

Læs om udfordringerne med brystkræft:

Nye tal: Brystkræftpatienter venter for længe

På landsplan blev 65 pct. af operationerne for brystkræft gennemført til tiden. Regionerne på Sjælland trækker landsgennemsnittet ned. Her har der længe været problemer med at få kvinder med brystkræft opereret inden for den lægeligt begrundede maksimale forløbstid.

Sidste år lykkedes det kun Region Sjæland at gennemføre 36 pct. af operationerne for brystkræft til tiden. I Nordjylland var situationen en anden. Her blev 92 pct. af forløbene gennemført til tiden.

Adm. direktør i Kræftens Bekæmpelse Jesper Fisker. Foto: Ditte Valente

Alvorlige kræftformer

I Region Hovedstaden var der sidste år færre operationer for brystkræft end året før. Alligevel blev færre af forløbene gennemført til tiden sammenlignet med 2020 (54 pct. sidste år mod 85 pct. året før).  

Hvad angår lungekræft, er der også langt op til regionernes mål. På landsplan blev kun 60 pct. af alle forløb med operationer for lungekræft gennemført til tiden. Især Region Nordjylland og Region Sjælland trækker gennemsnittet ned med hhv. 49 pct. og 38 pct.

- Lungekræft og brystkræft er alvorlige kræftformer, hvor tid spiller en afgørende rolle for chancen for at blive kræftfri. Lungekræft er desværre også svær at opdage i et tidligt stadie. Så når den konstateres, er det er altafgørende, at patienten kommer hurtigt i gang med behandlingen, siger Jesper Fisker.

Ny sundhedsreform

I disse dage er regeringen ved at nå til enighed med de øvrige partier om en sundhedsreform. Som led i reformen har regeringen forslået, at en kommission skal komme med forslag til løsninger på, hvordan fremtidens sundhedsvæsen kan gøres robust. Det handler bl.a. om at sikre, at der er nok sundhedspersonale.

- Vores hjemlige kræftbehandling er bedre end nogensinde. Langt flere overlever kræft. Men endnu flere ville overleve, hvis alle med kræft blev behandlet til tiden. Det sker kun, hvis der er tilstrækkeligt med læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale på sygehusene. Så en kommission er en god idé, hvis den skrues fornuftigt sammen, og patienterne får en stemme, så der ikke går fagforeningskamp i den, siger Jesper Fisker.

Læs om Kræftens Bekæmpelses anbefalinger til fremtidens sundhedsvæsen

Fremtidens sundhedsvæsen