Træn smerterne væk: Ny forskning giver håb til brystkræftpatienter
Lider du af senfølger efter brystkræft, kan styrketræningsøvelser som squats, bænkpres og dødløft være med til at linde smerterne, viser ny forskning, der er støttet af Kræftens Bekæmpelse.
- Jeg er mere eller mindre kommet mine smerter til livs med styrketræningsøvelserne. Jeg er faktisk selv overrasket over, at øvelserne har betydet så meget. Mine smerter er betragteligt reduceret, og jeg føler, jeg har fået livsglæden tilbage.
Sådan siger 53-årige Karina From Larsen fra Frederikshavn. Hun har levet med intense smerter i arm, skulder og nakke, siden hun blev opereret og modtog strålebehandling for brystkræft i 2017.
I snart seks år har de alvorlige senfølger gjort det vanskeligt for Karina at gennemføre mange praktiske gøremål i hverdagen. Men det har fuldkommen ændret sig, efter at hun sammen med 56 andre kvinder har deltaget i et forskningsprojekt på Aalborg Universitet. Læs mere om projektet på Aalborg Universitets hjemmeside:
Styrketræning kan lindre vedvarende smerter hos brystkræftoverlevere
Styrketræning har smertelindrende effekt
I forsøget, der er støttet af Kræftens Bekæmpelses med en bevilling på 1.650.000 kroner, har forskerne fulgt kvinder, der alle er blevet behandlet for brystkræft og efterfølgende har været plaget af smerter.
Kvinderne oplever bl.a. smerter fra generende arvæv efter brystoperationen, nedsat bevægelighed i arm og skulder, hævelser og lymfødem. Resultaterne tyder på, at træningen har været god for de brystkræftoverlevere, der har deltaget i projektets træningsstudie.
- Projektets resultater viser, at styrketræning med frie vægte har en smertelindrende effekt i større eller mindre grad hos flere end halvdelen af kvinderne, der deltog i projektet, siger Gorm Henrik Fogh Rasmussen fra Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, der har en ph.d.-grad i Sundhed- og Idrætsvidenskab fra Aalborg Universitet.
Ifølge forskerne bag projektet har der længe været en almen accept af, at styrketræning kan gøre noget godt for kræftoverlevere, men der har ikke været videnskabeligt data til at dokumentere det. Derfor er resultaterne fra Aalborg Universitet også de første af sin slags. Den ny viden kan hjælpe læger og andre fagpersoner til at hjælpe de smerteplagede brystkræftoverlevere med at mindske generne efter deres behandlingsforløb.
Kræftens Bekæmpelse efterlyser tilbud
Afdelingschef i Kræftens Bekæmpelse Pernille Slebsager kalder forskningsresultaterne for ”spændende” og understreger vigtigheden af, at ny viden hurtigst muligt bliver omsat til konkrete og ensartede træningsforløb for kvinder i hele landet.
- Over hver tredje kræftpatient med senfølger, får ikke den hjælp, de har brug for. De oplever, at de står alene med udfordringerne, og det kan belaste deres helbred, økonomi, parforhold og arbejdsliv. Mange ønsker at bevare deres tilknytning til arbejdsmarkedet, men har svært ved det i praksis på grund af senfølger, siger Pernille Slebsager.
- Det er vigtigt, at vi hjælper patienterne med at komme bedst muligt tilbage til den hverdag, de havde før de fik kræft. Der mangler i høj grad standardiserede og ensartede tilbud af høj kvalitet. Det er vigtigt med forskning, der skaber ny viden – og at den viden omsættes til konkrete tilbud til patienterne, understreger hun.