Spring navigation over

Trods corona kom genbrugsbutikkerne ud af 2021 med overskud

Frivillige fra Kræftens Bekæmpelse Genbrug har god grund til at være stolte, for på trods af månedlange nedlukninger i starten af året, kom genbrugsbutikkerne ud med et samlet overskud på 3,7 mio. kr. i 2021. Et overskud, der i høj grad kan tilskrives de frivilliges fortjeneste.

Genbrugsbutikkerne kom ud med overskud i 2021 trods corona og investering i nye facadeskilte og nyt kasseapparatsystem. Foto: Tomas Bertelsen

Det var ikke ligefrem en drømmestart Kræftens Bekæmpelses genbrugsbutikker fik, da 2021 blev skudt i gang. Årets to første måneder stod nemlig på tvungen corona-nedlukning og for butikkerne betød det nul kroner i omsætning, alt imens faste udgifter, som bl.a. butikkernes husleje, fortsat skulle betales. Alligevel formåede butikkerne at levere et flot overskud på 3,7 mio. kr., da året var omme.

- Det hele så ærligt talt noget sort ud i starten af året, og der er ingen tvivl om, at vi har lidt et stort omsætningstab, som selvfølgelig har haft en effekt på det samlede årsregnskab. Dertil har vi investeret i både nye facadeskilte og et nyt kasseapparatsystem, så at vi alligevel står med et overskud på knap 4 mio. kr. i 2021, er jeg utrolig glad for, udtaler Ole Saatterup, chef for Kræftens Bekæmpelse Genbrug.

Genbrugstøj gik som varmt brød
At butikkerne alligevel kom ud med plus på bundlinjen sidste år, tyder på, at genbrug langt fra er gået af mode.

Der har da heller ikke ligefrem været mangel på genbrug i butikkerne.  Ligesom i 2020, hvor en stor del af danskerne brugte nedlukningen til få ryddet godt og grundigt ud i gemmerne, har det samme billede gjorde sig gældende under nedlukningen sidste år. I hvert er det strømmet ind med varer, som de frivillige har formået at give nyt liv.

- Vi har haft masser af lækre ting på hylderne. Og det er især tøj, der er gået som varmt brød. Men også isenkram og møbler er blevet langet over disken i stor stil, udtaler 78-årige Lykke Christensen, som er frivillig på 31. år i butikken i Kolding.

Ligesom resten af befolkningen håber Lykke, at corona-nedlukninger nu hører fortiden til.

- Det er altså sjovere for kunderne og os frivillige, når der ikke er corona. Nu gider vi ikke det pjat mere, griner hun.

Det er var ikke kun i butikken i Kolding hvor brugt tøj viste sig som en bestseller. Samlet set er tøj nemlig den varekategori som de 15 butikker solgte mest af i 2021, efterfulgt af henholdsvis isenkram og møbler

Det kan godt være, at vi har haft masser af genbrugsguld på hylderne og vi har set en købelyst hos danskerne, men når alt kommer til alt, så er det de frivilliges fortjeneste, at vi kommer ud med et så flot resultat
Ole Saatterup, Chef for Kræftens Bekæmpelse Genbrug

De frivillige holdt fanen højt
Ifølge Ole Saatterup er det fine resultat i genbrugsbutikkerne muliggjort af de ca. 1.000 frivillige, som hver uge lægger en betydelig indsats i driften af butikkerne.

- Det kan godt være, at vi har haft masser af genbrugsguld på hylderne og vi har set en købelyst hos danskerne, men når alt kommer til alt, så er det de frivilliges fortjeneste, at vi kommer ud med et så flot resultat, siger Ole Saatterup og fortsætter:

- Det kræver en ekstraordinær stor indsats og omstillingsparathed at være underlagt restriktioner. Alligevel har de frivillige holdt fanen højt og knoklet på, så de har god grund til at være stolte. Uden dem havde det ikke kunne lade sig gøre, at bidrage med 3,7 mio. kr. til kræftsagen.

Fokus på at styrke butikkerne
Selv om corona endnu ikke er et overstået kapitel og fortsat er på folks læber, så er 2022 ikke desto mindre startet ud uden nedlukninger og med færre restriktioner. Derfor er forventningerne også, at det vil blive muligt at vende tilbage til mere normaliserede butikker med fokus på at styrke driften yderlige samt tiltrække flere frivillige kræfter.