- Vi vil gerne give noget tilbage
Livet ændrede sig for en hel familie, da treårige Johan fik leukæmi. De søgte hjælp hos Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivning, og det har hjulpet dem med at hænge sammen som familie. Nu giver de noget tilbage til kræftsagen ved at stille med ‘Team Johan’ til Stafet For Livet.
- Det hele gik bare i stå.
Sådan beskriver Gry Bruun Nielsen det øjeblik, hvor hun og hendes mand Børge fik at vide, at deres treårige søn Johan havde akut leukæmi. 14 dage før havde der været kommunalvalg, og Gry var blevet valgt ind i byrådet i Hjørring.
- Jeg havde været enormt stolt over at blive valgt, men lige pludselig sidder man på en stue på et sygehus og tænker, at alt det er helt ligegyldigt nu. Det betyder pludselig ingenting, fortæller hun.
Den dag i december 2021 ændrede livet sig for familien, der også tæller en lillesøster på ét år samt to storesøstre på 10 og 11 år, som Gry og Børge har fra tidligere ægteskaber. Børge er sygemeldt, og Grys lærerjob og plads i byrådet blev skiftet ud med orlov.
I den tid lægerne har hjulpet Johan, har Gry og familien stået på sidelinjen og kæmpet med uvisheden og angsten. Derfor betød det også så meget, at der var et sted, de kunne gå hen med deres spørgsmål og følelser.
- Vi er enormt taknemmelige for, at der har været så mange tilbud, for det har hjulpet os til at komme igennem som hele mennesker. Vi bruger kræftrådgivningen i Aalborg rigtig meget. Bare det, at der altid er en åben dør og nogen, der står klar til at lytte. Det har betydet meget for, at vi stadig hænger sammen som familie, siger hun.
Give noget tilbage
Hjælpen i kræftrådgivningen er også grunden til, at familien støtter Kræftens Bekæmpelse ved at stille med deres eget hold - Team Johan - når der den 27. august er Stafet For Livet i Hjørring.
- Vi vil gerne give noget tilbage til gengæld for det, vi har fået. Hvis vi kan hjælpe med at rejse nogle midler, som forhåbentlig fører til, at der bliver endnu bedre behandlinger i fremtiden, så vil vi gerne det, siger Gry. Hun har før været med til Stafet For Livet sammen med sin løbeklub, men det er første gang, hun stiller med sit eget hold.
- Dengang oplevede jeg et fællesskab på Stafet for Livet. Det er helt forskellige mennesker, som ikke kender hinanden, med de kæmper alle for den samme sag. Det er helt specielt, siger hun.
Støtte fra folk, man ikke kender
Dét at have en fælles sag og at få støtte fra folk, man ikke kender, har Gry også oplevet på andre måder. I dag kan Johan få det meste af sin behandling hjemme, men i den intensive tid på sygehuset, hvor familien var væk hjemmefra, blev hun ofte kontaktet af venner og familie, der ville høre om, hvordan det gik.
- Jeg tænkte, at nu havde de brugt tid på at skrive til mig, så måtte jeg også svare. Men jeg endte med at sidde og bruge tid på at copy/paste fra den ene besked til den anden - i stedet for bare at være sammen med Johan, fortæller hun. Derfor endte hun med at oprette en Facebookside med titlen ‘Johan mod leukæmien’, og inden længe var der også folk, hun ikke kendte, der fulgte med.
- Vi havde lige en snak om, hvorvidt vi havde lyst til det. Men folk skrev, at de var glade for at følge med, og at det gav dem perspektiv på livet. Og vi kunne mærke, at vi fik et boost af deres opbakning, siger Gry. Via en tilsvarende profil på Instagram fik Gry også kontakt til andre forældre, der havde stået i samme situation som dem.
- Nogle af dem kunne f.eks. fortælle, at de havde en dreng, der havde været igennem det samme for fem år siden og som var rask i dag. Det gav en oplevelse af, at der var lys for enden af tunnelen - især på de dage, hvor det hele så lidt mørkt ud, siger hun.
At møde andre, der også har haft kræft inde på livet, og blive bekræftet i, at det kan ende godt, er netop en af de ting Stafet For Livet handler om. Og det fællesskab sætter Gry pris på:
- At der er det sammenhold. At man ikke står alene om det, siger hun.
Stafet for Livet finder sted i Hjørring den 27.-28. august. Der er stafetter rundt omkring i landet helt frem til den 11. september: